Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Ett bekymmersamt läge"

Publicerad: 3 februari 2011, 07:46

Egypten befinner sig i uppror och mitt i detta befinner sig ett stort antal korrespondenter. Läget på fältet är tufft och senast igår greps SVT:s Samir Abu Eid. – Det är ett väldigt svårt läge, säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist till Resume.se


Ämnen i artikeln:

Egypten

Uppror i Egypten. Foto: Mohamed Omar/Epa/Scanpix.

SVT liksom Sveriges Radio har ett antal utsända på plats i upprorets Egypten. SVT har idag två team med reportrarna Samir Abu Eid och Bert Sundström plus varsin fotograf på plats. Sverige Radio har flera utsända, bland annat den välmeriterade mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén.

De båda public service-bolagen har haft svårt att få hem material. Den egyptiska staten har strypt internet-möjligheterna, men nu har de båda tillgång till satelliter för att få hem rapporter till Sverige.

– De levererar för alla plattformar och har varit ute på dagen idag. Men de ska vara ute så lite som möjligt på grund av säkerhetsrisken, säger Ingrid Thörnqvist på SVT.

SR hade från början stora problem att rapportera hem.

– Till en början gick bara fasta telefoner. Senare gick det att rapportera via mobil. Och sedan har Cecilia Uddén fått låna en länk via en kollega. Men det har varit knöligt, säger Christina Gustafsson, Ekots utrikeschef.

Nu har man på Sveriges Radio också fått tillgång till satellitöverföring som inte kan kontrolleras av de egyptiska myndigheterna.

Att det är en farlig arbetsmiljö för journalisterna på plats råder det ingen tvekan om. Samir Abu Eid greps av militären igår, men släpptes en timme senare. Det filmade materialet gick han dock bet på. Både SVT och SR har sänt ut sina mest erfarna medarbetare som har blivit tränade för den här typen av arbetsmiljöer.

– Det är ett väldigt svårt läge. Det är precis som vid naturkatastrofer där det råder mycket stress och oklarheter. Det är svårt att veta var faran ligger och det gäller att arbeta med bra folk, säger Ingrid Thörnqvist.

Ekots Christina Gustafsson är inne på samma spår.

– Det är ju ett bekymmersamt läge. Vi vet inte vart åt det barkar. Det är väldigt svårt att avgöra från en stund till annan. De vi har på plats är erfarna och då känns det ändå lugnare. De är bra på att avgöra när situationen är sådan att det bara är att dra sig undran, säger hon.

Förutom den personliga säkerheten ligger det ytterligare en stress i att lyckas leverera ett stort material till hemmaredaktionen. Både morgon som kväll. SVT:s utsända producerar material till nyheterna, webben och framträder i direktsändningar i tv.

Det är ett svårt arbete eftersom de inte bör vistas ute under några längre perioder. Eftersom händelserna i landet är svåra att greppa kompletterar redaktionerna med analyser och material från de stora nyhetsbyråerna. På så sätt hoppas man kunna visa en helhetsbild.

– Reportrarna får skildra det de är med om. De är erfarna och kan det här jobbet, säger Ingrid Thörnqvist.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Egypten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.