Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Ett bryskt uppvaknande”

Publicerad: 7 februari 2014, 14:53

Jenny Alversjö, ny programledare för Kalla Fakta.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4.

TV4:s nyhetsankare Jenny Alversjö har precis tagit över programledarjobbet för Kalla Fakta efter Lena Sundström. Alversjö fick en dramatisk start som journalist när hon blev uppringd av Hells Angels-presidenten Thomas Möller – hot har blivit en del av hennes vardag. – Man får aldrig ge vika för hoten, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Tilde de Paula

Hon började med att läsa statsvetenskap, men efter att ha tragglat sig  igenom makro- och mikroekonomi kände hon att det var något annat som  lockade – journalistiken.

Hon var en av drygt 20 som kom in vid Södra Vätterbygdens Folkhögskola.

–  Jag var yngst, 20-21, och kände att jag inte ville tacka nej. Jag blev  kurskamrat med Tilde de Paula och Jesper Börjesson och Ulrika Bergquist gick klassen ovanför oss, säger Jenny Alversjö.

TV4 hade för vana att rekrytera från skolan och Jenny Alversjö fick långpraktik vid Skåne-redaktionen. Det gick så pass bra att hon fick fast anställning under praktiken.

Hon fick dock börja med en riktig tuff utmaning och skulle bevaka Hells Angels mitt under det brinnande MC-kriget.
–  Thomas Möller ringde och ville hälsa till mig personligen. Det var en  tydlig markering och jag blev skitskraj, säger Jenny Alversjö.

Det räckte dock inte med hotet från Hells Angels-presidenten – utan samma kväll blev det inbrottsförsök i hennes studentlänga.

–  Jag vet ju inte om det var Hells Angels, men det var riktigt läskigt.  Jag var nästan ensam där över jul och nyår. Jag ringde polisen och de  skickade dit en bil. Det var en tuff start. Jag funderade såklart på om jag  hade valt rätt karriär. Jag insåg då att det skulle krävas tjock hud i  det här yrket, säger Jenny Alversjö.

Hot är något som hon har fått vänja  sig vid under sin TV4-karriär. Ett känt fall är när en släkting till  henne fick ett brev där det stod att ”Jenny har två veckor kvar att  leva”.

– Vi har ett ovanligt efternamn så jag gissar att den som  hotade trodde att det var min pappa. Jag vet inte riktigt eftersom  polisen till slut lade ned utredningen, säger Jenny Alversjö.

Hon berättar att händelsen ändå har satt djupa spår hos henne och att hon än idag tittar över axeln.

–  Det kan ju räcka med att en person mår dåligt och att denne då får syn  på mig och jag plötsligt blir en del av den personens liv. Det är lite  som att bli fråntagen sin oskuld, men det är också en del av  journalistyrket, säger Jenny Alversjö.

Hon har precis tagit över som  programledare för Kalla Fakta efter Lena Sundström. Uppdrag Gransknings  reporter Nicke Nordmark var inte sen att gratulera på Twitter och skrev  ”game on” varpå Jenny Alversjö svarade – ”Nu får UG passa sig!”

– Jag hoppas att vi får bra genomslag. Vi har ämnen som berör så jag ser fram emot en fin vår, säger Jenny Alversjö.

Kalla  Fakta-redaktionen är dock ingen ny erfarenhet för henne, utan hon har i  sin roll som TV4-ankare hela tiden haft ett nära samarbete med dem.
– Jag känner alla som jobbar där, säger Jenny Alversjö.

Vad du tycker du finns det för likheter respektive olikheter mellan Uppdrag Gransknings frontfigur Janne Josefsson och dig?
–  Vi är både väldigt envisa och nyfikna. Jag tycker att Janne är en  utomordentligt bra journalist som verkligen behövs i Sverige. Jag är  kanske möjligen lite mer smidig än Janne, haha, säger Jenny Alversjö.

Hur ser du på den granskande journalistikens framtid i vårt mediesamhälle med förändrade konsumtionsvanor?
–  Det tar tid att vara noggrann och det måste det få göra. Granskande  journalistik behövs för att vi ska kunna behålla våra värderingar i  livet. Det är lockande när det går lätt och fort, men det blir också  lätt snabbt och fel, säger Jenny Alversjö.

Hon menar att utvecklingen med sociala medier och annat gör att källkritiken blir än viktigare.

– Det gäller verkligen att tänka till en sekund.

Uppdrag  Granskning hade också ett reportage om näthatet i fjol där Jenny  Alversjö var en av de mediepersonligheter som deltog och berättade vad  hon hade utsatts för.

Hon anklagades bland annat för att vara groteskt ful.
–  Det är en påtaglig fara att bli hotad till livet och det är något som  man lever med varje sekund. Jag kan ändå förtränga resonemanget om att  jag är groteskt full. Jag är ju den jag är och ser ut som jag gör. Men  jag är långtifrån ensam om att utsättas för det här, säger Jenny  Alversjö.

Hon menar att utseendehatet är så totalt i sociala medier att det är skrämmande.

–  Man får aldrig vika ned sig. Det finns två sidor med sociala medier.  Det ena är att jag älskar att man har lättare att få uttrycka sin åsikt  och det demokratiska med det, medan nedsidan är all skit som sprids där,  säger Jenny Alversjö.

Hon berättar också att hon efter alla hot har tagit för vana att anmäla sådant som hon betraktar som allvarliga hot.

–  Jag kan inte gå in i detalj på hur säkerhetsarbetet ser ut på TV4, men  vi har såklart en säkerhetsavdelning där man kan välja hur delaktig man  vill vara. Vi har också en lagstiftning numera som även omfattar förtal.  Så om jag blir utsatt för något så väljer jag att anmäla, säger Jenny  Alversjö.

Hon har också valt att slå larm kring hur hennes numera bortgångna mormor behandlades under de sista dagarna av sitt liv.

–  Personalen gjorde vad man kunde, men jag hade ingen aning om att det  var så pressat att en person som har levt och verkat i Sverige i nära  100 år får ligga och dö i ett förråd, säger Jenny Alversjö.

Hon har precis hunnit börja med sitt nya jobb, men vill inte hinta om vilken typ av reportage vi får se i Kalla Fakta i vår.
– Jag kan inte säga mer än att jag tror att det blir en väldigt spännande säsong, säger Jenny Alversjö.

FAKTA/JENNY ALVERSJÖ:
Ålder: 40 år
Bor: Stockholms innerstad
Familj: Man och en dotter och en son, 13 respektive 10 år
Utbildning: Södra Vätterbygdens Folkhögskola
Karriär: TV4 som reporter, nyhetsankare och programledare, redaktionschef samt  redaktör på SBS Radio. Har jobbat med både tv och radio under hela  karriären.
På nattduksbordet: Två böcker. En av Alice Munro, en av Ellen DeGeneres.
Dold talang: Hemskt bra på att trampa vatten – både rent fysiskt, men även i livet.
Motto: Aldrig ge upp då faller allt.
Fem viktiga personer i ditt nätverk:
Jonas Gummesson
Anders Oxelström
Anika Beclijevski
Belinda Furuskog
Patrik Sillcom

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Tilde de Paula

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.