Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Ett odramatiskt beslut"

Publicerad: 10 maj 2011, 14:28

Sydsvenskans vd Johan Ståhl väntas meddela sin avgång vid ett personalmöte i morgon eftermiddag. Möjligen lämnar även vice vd och försäljningschefen Björn Bergman. – Det har varit ett odramatiskt beslut som vuxit fram under hösten och våren, säger Johan Ståhl till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan Ståhl

Johan Ståhl. Foto: Resumé.

Johan Ståhl har varit vd för Sydsvenskan i fyra år. Under sitt första år som vd gjorde tidningen över 100 miljoner i vinst, men resultaten har sedan dess vänts i förlust.

Han har genomfört flera sparplaner för att få rätsida på tidningens vacklande ekonomi och tagit in Bonniers skånska lokaltidningar i SDS-koncernen.

Internt i Bonniersfären har Sydsvenska kritiserats för att sparplanerna varit för klena och för dåligt genomförda. Resultatet i fjol blev en vinst på 40 miljoner kronor.

Johan Ståhl började som säljare på Kvällsposten. 2000 blev han försäljningschef på Kristianstadsbladet, där Inge Gyllin blev vd. 2005 flyttade de båda till Sydsvenskan, där Ståhl blev vice vd. Resultatet lyfte från förlust till 100 miljoner på tre år.

2007 blev Johan Ståhl vd. Under finanskrisen gjorde Sydsvenskan förluster i storleksordningen 175 miljoner och ledningen genomförde flera sparpaket.

Vid ett personalmöte på Sydsvenskan i morgon väntas Johan Ståhl meddela att han slutar.

Rekryteringsarbete för att hitta en efterträdare har inletts.

– Det har varit ett odramatiskt beslut som har vuxit fram under hösten och våren. Jag känner att det är dags att gå vidare. Under min tid här har jag varit med om den största lågkonjunkturen i mannaminne som vi sedan vände och nu har vi börjat tjäna pengar igen. Det är alltid lite vemodigt när man bestämmer sig för att sluta men jag ska verkligen passa på nu att reflektera över vad jag vill göra framöver och inte bara hoppa in i utmaningar som jag har gjort de senaste femton åren, säger Johan Ståhl, till Resume.se.

Vad händer framöver?

– Jag har en del intressanta spår men ingenting som är klart ännu.

För två år sedan rekryterades Malmö stads näringslivschef Björn Bergman som vice vd på Sydsvenskan. Enligt ryktena kan även han komma att lämna företaget. Själv säger han:

– Jag har inga kommentarer alls.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan Ståhl

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.