Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Ett rasande angrepp"

Publicerad: 9 november 2010, 06:56

Bonnier-ägda Expressens chefredaktör Thomas Mattsson hugger mot Schibsted-ägda Aftonbladet och dess kulturchef Åsa Linderborg för Bonnier-granskningen. – Jag är förvånad  över att han är blir så förbannad, säger Åsa Linderborg till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonÅsa LinderborgExpressen

På kultursidorna inleder Schibsted-ägda Aftonbladet i dag en veckolång granskning av konkurrenten Bonnier. Aftonbladets kulturchefen Åsa Linderborg menar att Bonniers monopol hotar mångfalden och att Bonniers makt är ett problem för demokratin.

“I valrörelsen propagerade Bonnierpressen ogenerat för regeringen Reinfeldt”, skriver Åsa Linderborg i dag, bland annat.

I dag, måndag, har tidningen en kartläggning över Bonniers ”imperium”. I morgon granskas Bonniers advertorials och produktplaceringar i redaktionell text med rubriken “Bonnier säljer ut sin integritet” – granskningen fortsätter sedan hela veckan.

Resume.se kontaktade Thomas Mattsson för att höra om hans reaktioner på grankningen. Så här skriver han i ett mejl:

– Om nu Sveriges största dagstidning låter trycka ett rasande angrepp på konkurrentkoncernen, så är väl det ett bra bevis på att det trots allt finns mångfald?

– Åsa Linderborg är alltid välformulerad och underhållande, och som vänsterdebattör på LO-ägda Aftonbladet är det ju hennes själva uppdrag att gång på gång attackera liberala medier, det var väl därför som arbetarrörelsen en gång köpte Aftonbladet? skriver Mattsson och fortsätter:

– Men nog finns det fortfarande möjligheter till att debattera fritt i svenska medier? Aftonbladet stödjer ju det största riksdagspartiet, Socialdemokraterna, och har precis tillsatt sossarnas kommunikationschef som politisk chefredaktör så jag utgår ifrån att Aftonbladet förblir en stark röst för oppositionen.

– Jag fattar inte riktigt hur en vänsterdebattör som arbetar för en norsk börskoncern, Schibsted, som dessutom ger ut en Sveriges största tidning och sajt, kan påstå att Bonniers har ett "unikt informationsmonopol"? Det kanske klarnar senare i den här artikelserien, men efter ha läst dagens Aftonbladet Kultur tror jag demokratin i alla fall står sig ett tag till i Sverige — trots att Bonnierförlagen slagit ihop sina marknadsavdelningar…

Åsa Linderborg menar att det inte handlar om att Schibsted vill ge sig på konkurrenten. Hon menar att någon måste göra det.

– Det finns ju inga Bonnier-journalister som gör det. Men jag tycker att Thomas Mattsson ska läsa hela serien innan han uttalar sig. Jag är förvånad över att han blir så förbannad. Om han tycker att det är ointressant så får han tycka det, men jag tycker att det alltid är intressant att diskutera makt- och ägandefrågor.

– Om han tycker att Aftonbladet väger upp det faktum att Bonnier äger bland annat DN, Expressen, Sydsvenskan och en tredjedel av TT så har han en ganska sned syn på vad som är jämlikt, säger Åsa Linderborg som även poängterar att kultursidorna står fria från den socialdemokratiska ledarsidan.

– Våra kultursidor är kulturradikala men inte sossestyrda.

Har du fått mycket reaktioner i dag?
– Jag har fått otroligt många reaktioner i dag och alla är i stort sett av samma typ – att ”fan, vad bra, ”detta borde någon ha gjort tidigare” och ”äntligen!”. Sedan har jag fått ett mejl där jag anklagas för att vara antisemit, det får man räkna med säger Åsa Linderborg till Resume.se.

Förresten, du säger att inga Bonnier-journalister granskar Bonnier, har du glömt bort Resumé? Vi granskar ju vår ägare Bonnier.
–  Ja, ni hugger ju, det är bra!

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.