Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Ett väldigt spännande projekt"

Publicerad: 18 april 2011, 13:31

Under ett och ett halvt års tid har produktionsbolaget FilmTecknarna i hemlighet arbetat med specialeffekterna till filmen om regalskeppet Vasa.


Ämnen i artikeln:

Filmtecknarna

I dag kom nyheten att filmaren Anders Wahlgren gör en tv-film om regalskeppet Vasa.

FilmTecknarna fick uppdraget att återskapa skeppet som det såg ut när det begav sig ut på sin ödesdigra jungfrufärd den 10 augusti 1628.

Bolagets animatörer och grafiker återskapat Stockholms miljöer som de såg ut på den tiden och sammanfogat dem med nyfilmat material av Anders Wahlgren.

Ansvarig designer och regissör hos FilmTecknarna är Boris Nawratil och titeln Head of Production har Johan Edström.

– Det här är ett väldigt spännande projekt för oss att vara inblandade i. Vi är ju annars mest kända för att producera animerad reklamfilm, men även våra kortfilmer och tv-serier är ju en del av vår verksam. Det här projektet är intressant på flera sätt; ett är att det är spännande att se hur man kan integrera ny teknik med ett arv från 1600-talet, men också för att det ger oss chansen att under en längre tid utveckla våra duktiga hantverkares skicklighet. Det här blir faktiskt startskottet för en ny division inom FilmTecknarna, som kommer att fokusera på att verka som underleverantör av animation och effekter till andra produktionsbolag och filmare som Anders Wahlgren, säger FilmTecknarnas vd Lars Ohlson i en kommentar.

Det blir en film, en tv-serie (SVT) och en bok om skeppet som förliste.

– Det är en väldigt teknisk film. En lågpris-"Avatar", med ljus som i Rembrandts måleri, säger filmskaparen Anders Wahlgren till Dagens Nyheter.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Filmtecknarna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.