Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

EU-förslag: Medier ska få ta avgift från Google

Publicerad: 29 augusti 2016, 05:31

EU vill stärka mediers rättigheter på nätet, SVT-chef svarar på kritiken om Fråga Lund och allt fler kunder lämnar kabel-tv i USA. Det är några av helgens nyheter.


Ämnen i artikeln:

Kristian LuukFacebookSVTMMSFredrik VirtanenGoogle

EU-förslag: Medier ska få ta avgift från Google
När it-jättar såsom Google och Facebook använder publicisters material, så bör medierna kunna ta ut avgifter. Det framgår av ett utkast till ett EU-reformförslag som The Guardian tagit del av. Syftet är att stärka mediers och kreatörers rättigheter på nätet och rädda dess existens.

Enligt Reuterskolumnisten Fiona Maharg-Bravo skulle ändringen kunna vara behjälplig, men beskriver samtidigt förslaget "som att ge vitaminer till en dödssjuk patient". Hon tycker även att det är logiskt med tanke på att ojämlikheten i kampen mellan it-jättarna och medier ökar, men i likhet med tidigare försök i till exempel Tyskland och Spanien kan det få svåra konsekvenser. Där tappade nyhetssajter rejält med trafik.

SVT:s "Fråga Lund" har skapat debatt...
Den ursprungliga versionen sändes redan på 60-talet. I förra veckan hade Fråga Lund premiär i ny kostym, med Kristian Luuk som programledare, där forskare svarar på frågor på populärvetenskapligt vis. Men programmet har skapat stor debatt för att vara tramsigt snarare än folkbildande, vilket är dess ursprungliga syfte.

Nu senast var det Aftonbladets kolumnist Fredrik Virtanen, som i helgen konstaterade att programmet ligger i tiden och hänger ihop med sommarens debatter om brexit och främlingsfientlighet: ”Det är en tid av känslor, faktaresistens och skamlöshet”, skriver han.

...SVT-chef svarar på kritiken
Petter Bragée, programchef i Malmö, skriver i Sydsvenskan att kritiken är "lika förenklad och ytlig som själva programmet beskylls för att vara". Det eftersom man fokuserar på frågornas utformning, som ibland kan uppfattas som knasiga, snarare än panelens svar och resonemang, där den knasiga frågan utvecklas till djupare resonemang.

Trend i USA: Kunder flyr kabel-tv
Över en miljon människor i USA sa upp sina kabel-tv-abonnemang 2015, skriver Expressen. Anledningen är att alltfler föredrar streamingtjänster. Artikelförfattaren resonerar om huruvida trenden, kallad ”cord cutting” kommer att börja slå igenom även i Sverige. Enligt uppgifter från MMS har det linjära tv-tittandet minskat med sju procent sedan 2010 och mängden strömstarter ökat från drygt 600 miljoner till över 950 miljoner mellan 2014 och 2015 på etablerade tv-kanalers play-tjänster. Men enligt Comhems vd Anders Nilsson har trenden inte slagit i Sverige ännu.

DN-journalist skriver öppet om sitt eget självmordsförsök
Författaren och journalisten Niklas Ekdal var politisk redaktör på DN 2000–2009. Nu kommer han ut med en ny bok där han beskriver dagen då han beslutade sig för att dö och tog flera nävar starka piller, skriver DN. Han hittades i sista stund och överlevde självmordsförsöket. I boken berättar han dessutom om vägen tillbaka efter sin depression.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.