Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

EU-kandidaternas mediepolitik i Bryssel

Publicerad: 26 maj 2014, 13:21

Lars Adaktusson, KD, Isabella Lövin, MP, och Marita Ulvskog, S.

EU-kandidaterna Lars Adaktusson, Isabella Lövin och Marita Ulvskog har alla mediabakgrund. För Resumé berättar de om vilken mediepolitik de vill driva i Bryssel.


Ämnen i artikeln:

Val 2014Lars AdaktussonIsabella Lövin

Isabella Lövin, MP:

Vilka är de viktigaste mediefrågorna som avgörs på EU-nivå?
– Öppenhet - att kämpa för att beslut fattas med mycket större öppenhet än idag - särskilt i Komissionen och ministerrådet.  Upphovsrätt. Dataskydd. Att satsa på utbyggt bredband i Europa. All den kultur som får stöd genom budgetposten Kreativa Europa.

Vad har du hittills drivit för mediepolitik?
– Jag har hittills fokuserat på att reformera EU:s fiskepolitik.

Vilken mediepolitik vill du verka för i Bryssel?
Försvara pressfriheten i de länder där den är hotad, som i Ungern.

Lars Adaktusson, KD
:

Vilka är de viktigaste mediefrågorna som avgörs på EU-nivå?

– Sexuellt utnyttjande av barn och spridning av sexövergreppsbilder är vidriga brott som vi måste hjälpas åt att bekämpa. Därför måste stödet till Europol stärkas och sidor som delar eller visar barnövergreppsbilder måste blockeras över hela EU. Det är den enskilt viktigaste frågan vad gäller media och internet.

– Pressfrihet är något som generellt respekteras högt i de europeiska länderna. men det har det senaste året funnits oroande tendenser och då främst ifrån länder hårt drabbade av den ekonomiska krisen, tex. har i Grekland specifikt journalister attackerats efter uppmaningar från det neo-nazistiska partiet Gyllene gryning. En oroväckande utveckling som Europa måste reagera emot.

Vilken mediepolitik vill du verka för i Bryssel?
– Media har en viktig samhällelig uppgift att granska makthavare oavsett i vilken position i samhället dessa innehar och för medborgare att fritt dela information med varandra. Därför är informations- och pressfriheten en demokratisk grundbult som fortsatt måste försvaras i EU. Dessa rättigheter måste dock alltid vägas mot de brott, tex. barnövergreppsbilder, som begås under täckmantel av just informationsfrihet. Dessa brott måste beivras och straffas, det handlar om att värna människans okränkbara värde. En sund avvägning mellan dessa värden, informationsfrihet och mänsklig värdighet, kommer vara av stor vikt och föremål för diskussion i framtiden.

Marita Ulvskog, S:

Vilka är de viktigaste mediefrågorna som avgörs på EU-nivå?

– Som kulturminister var jag djupt engagerade i frågor om öppenhet och oberoende eftersom det betyder så mycket för det demokratiska samhället. EU ser sig gärna som en global förebild vad gäller mediefrihet och oberoende press. Men mycket återstår att göra, och vissa länder i Europa, exempelvis Ungern, förtjänar kritik för bristande mediefrihet. Jag tror att EU kan driva på här: genom att stå upp för pressfriheten i enskilda medlemsländer.

Vad har du hittills drivit för mediepolitik?
– Jag följer framförallt mediepolitiken genom min plats i industriutskottet, där hela den digitala dagordningen ligger. Jag har kämpat för nätneutralitet, och vunnit första ronden. Också frågan om vad det digitala skiftet innebär och hur utrymmet ska fördelas mellan medier och annat, och mellan kommersiella medier och public service har varit viktigt. Där har jag lyckats få till hyfsat resultat. För oss är det viktigaste att värna den fria informationen och alla människors rätt till öppna medier. I detta föränderliga medielandskap vill jag utveckla public service.

Vilken mediepolitik vill du verka för i Bryssel?
– Jag vill jobba med flera saker: fria och levande medier är helt centrala i ett öppet och fritt demokratiskt samhälle. Det vill jag verka för både i EU, och i länder utanför EU. För mig är det centralt att värna mångfalden inom medierna, genom ett brett medieutbud. Här är public service viktigt. Mediepolitiken har också en ekonomisk dimension; under den ekonomiska krisen har medieklimatet hårdnat. Uppsägningar av journalister och nedläggningar av medier har omdanat marknaden men också inneburit att större fokus lagts på kostnadseffektiva lösningar och snabba produkter. EU får därför gärna satsa mer på medier och kultur, men inom ramen för den existerande budgeten.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.