Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

EU lånar Bonnier en miljard - för att rädda mediejobben

Publicerad: 19 september 2016, 12:13

Bonnier Sveriges vd Thomas Franzen.

Foto: Andreas Elgstrand

Lånet ska stötta Bonniers forskning, innovation och utveckling fram till 2018.


Bonnier AB i Sverige har beviljats ett lån på 100 miljoner euro eller motsvarande omkring 950 miljoner kronor av den Europeiska investeringsbanken. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det främsta syftet med lånet är att stärka produktionen av lokalt medieinnehåll i Norden för att trygga jobben inom mediebranschen. Lånet ska underlätta Bonniers övergång till en digital affärsmodell.

En av Europeiska investeringsbankens viktigaste uppgifter enligt investeringsplanen för Europa är att stödja innovation. Medielandskapet blir alltmer konkurrensutsatt, och investeringar i innovation och digitalisering kommer därför att vara mycket viktigt även fortsättningsvis. Transaktioner av detta slag visar verkligen i vilka situationer EIB kan vara en tillgång för europeiska företag, oavsett sektor, kommenterar Jan Vapaavuori, EIB:s vice ordförande med ansvar för utlåningsverksamhet i Sverige.

Lånet är garanterat av EU-budgeten eftersom den omfattas av Juncker-kommissionens investeringsplan för Europa.

– Det gläder mig att EIB har valt Bonnier som mottagare av ett lån enligt investeringsplanen för Europa. Vi har 200 års erfarenhet och vill stanna kvar i mediebranschen. För att lyckas med detta går vi över från att ha varit ett traditionellt förlag och sändningsföretag till att bli en digital mediekoncern. Vi befinner oss nu mitt i denna process. Detta förutsätter betydande investeringar, och lånet utgör ett värdefullt bidrag till dessa, säger Tomas Franzén, vd för Bonnier AB i en kommentar.

Björn Wallenberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.