Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Eva Hamilton minns Annie Wegelius

Publicerad: 26 september 2017, 11:15

Eva Hamilton om sin forne kollega och vän.

Foto: och montage: Andreas Elgstrand

SVT:s förra vd Eva Hamilton ger sin bild av nyligen bortgångna Annie Wegelius.


Ämnen i artikeln:

SVTEva HamiltonAnnie Wegelius

2007 sökte jag en ny programdirektör. SVT sågs som stelnat och lite gammalmodigt. TV4 hade gått om SVT som populäraste kanal, vilket politikerna hade varit snabba att notera. Det var fara på taket. Därtill hade SVT en usel relation till produktionsbolagen, som gick med sina bästa idéer till andra tv-kanaler.

LÄS MER: Annie Wegelius är död

Jag ringde Annie, ganska spontant och utan att ha en riktigt klar bild av vad jag skulle kunna erbjuda henne. Vi kände inte varandra närmare. Hon jobbade då med att utveckla vad som skulle bli Kristallen.

"Jag ska inte börja på SVT. Men låt oss tala om det så vi blir av med det", var hennes första kommentar.

Nå, hon ändrade sig. Tack och lov! Trots att hennes första möte med SVT-organisationen blev chockartat. Den nya programdirektören skulle intervjuas i morgonsoffan:
"Här har jag pluggat public service i veckor, jag har massor av tankar. Och det enda de frågade efter var mina p-böter!".

Annie var en så rolig människa att jobba med. Hon var infallsrik, klok, snabb, hade nära till analys och känslor. Hon gick till verket att modernisera SVT under mottot: "vi noppar koftan". Det vill säga själva SVT-tröjan var nog bra, men den behövde fräschas upp.

Nya programledare anlitades, bland annat kom Kristian Luuk och Fredrik Skavlan in under denna tid. Nya programformat. Annie kom glädjestrålande hem från en TV-konferens och hade köpt Musikhjälpen: en glasbur på ett torg med programledare som skulle svälta medan de samlade in pengar...

Annie var modig och lanserade ett antal program som inte var självklara i den gamla public service-kontexten. ("Ung och bortskämd – men herregud det måste väl vara public service att hjälpa föräldrar att få fason på sina tonåringar!").

Annie hade en sällsynt känsla för vad som låg i tiden, för vilka program som kändes nödvändiga just nu. Därtill hade hon en stark moralisk kompass: hon var mycket klar över vad som var rätt och riktigt. Och hon förde in flärd i SVT:s korridorer. Plötsligt var det kul med högklackade skor.

Bröstcancern kom plötsligt. Vi trodde att hon hade klarat sig efter första operationen. I sitt sommarprogram 2016 berättade hon öppet det som vi så småningom hade tvingats förstå: hennes liv skulle få ett tydligt och inte så avlägset slut.

Rekorderlig är ett fint ord som passar för Annie. Kloksmart. Och en lojal och ständig vän.

Eva Hamilton
Styrelseproffs, fd. vd på SVT

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.