Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Eva Hamiltons motattack

Publicerad: 16 december 2010, 13:11

Idag beslutade regeringen att införa förhandsprövning av nya tjänster från SR, SVT och UR. Enligt SVT är det nya systemet otydligt och man fruktar en godtycklig tillämpning som kommer straffa public service. – Tänk om den offentliga vården stoppades från att ta till sig de senaste behandlingsmetoderna, utan dessa skulle vara förbehållna privata aktörer, frågar sig Eva Hamilton vd på SVT.


Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Eva Hamilton. Foto: Erik Esbjörnsson.

Systemet går ut på att nya tjänster som public service vill införa förhandsprövas av Myndigheten för radio och tv.

Vid prövningen får de privata medieföretagen delta med sina synpunkter.

Myndigheten kommer fram till en rekommendation som lämnas till regeringen som i sin tur godkänner eller avslår.

Orsaken till att systemet nu införs är att radio- och tvavgiften räknas som statsstöd av EU och åtgärder behövs därmed för att inte public service för starkt ska hota privata aktörers intäktsmöjligheter genom sin ställning.

SVT och Eva Hamilton svarar på förändringen i ett pressmeddelande som följer:

”Idag fattade regeringen beslut att införa förhandsprövning (även kallat public value-test) av nya tjänster från public service.

Detta är ett påtagligt avsteg från den svenska yttrandefrihetstraditionen och tankarna om att public service ska ha en långtgående frihet att utveckla och förbättra verksamheten i allmänhetens intresse.

SVT har accepterat förhandsprövningen förutsatt att det är en snabb, obyråkratisk process med höga trösklar för vad som ska prövas. Regeringen har valt att lägga beslutet om vad som ska testas på public service-bolagen, något som SVT anser vara mycket viktigt ur ett oberoendeperspektiv.

Trots detta kan förhandsprövningen komma att äventyra public service-bolagens utveckling. SVT noterar att regeringens beslut idag är hårdare och mer detaljerat än vad som beslutades av riksdagen för ett år sedan. I instruktionerna för mediemyndigheten klargörs det inte tydligt hur allmännyttan av tjänsten respektive dess marknadspåverkan ska viktas, vilket öppnar upp för en godtycklig tillämpning.

- Tänk om den offentliga vården stoppades från att ta till sig de senaste behandlingsmetoderna, utan dessa skulle vara förbehållna privata aktörer? Public service bör inte bara ha möjligheten utan även uppdraget att utvecklas med sin tid och sina användare, säger SVT:s vd Eva Hamilton.”

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.