Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Evening Standard blir gratistidning

Publicerad: 5 oktober 2009, 06:43

Just när du trodde att gratistidningen var på väg ut ska brittiska Evening Standard sluta att ta betalt av läsarna.
Nyligen lades gratistidningen London Paper ned efter tre års försök att konkurrera ut Evening Standard.


Om en vecka blir Evening Standard gratis efter 181 år som betald tidning. Samtidigt trycks upplagan upp till 600 000 exemplar.

Det är ett ödets ironi att Rupert Murdochs projekt London Paper stora gratistidningsprojekt London Paper skulle misslyckas och sedan leda till att den vinnande konkurrenten blir gratis. Samtidigt som Rupert Murdochs slår fast att tidningsförlagen måste lära sig att ta betalt för sina nyheter.

Evening Standard är Londons enda stora kvällstidning och har fört en tynande tillvaro de senaste åren. Det var den svagheten som Murdoch såg när han lanserade London Paper som kom ut på eftermiddagen. Standards dåvarande ägare Daily Mail-gruppen svarade med egen gratis eftermiddagstidning London Lite vilket slutade med ett kvällstidningskrig.

Under tiden kämpade Standard med sin överlevnad och förra året gick ryske miljardären, och före detta KGB-spionen, Alexander Lebedev in och köpte 75 procent av tidningen.

Lebedev bytte snabbt ut redaktörer och nylanserade tidningen. Och i förra månaden lades London Paper ned vilket förbättrade situationen för Standard.
– Jag är övertygad om att fördubbla London Evening Standards upplaga och upprätthålla kvalitén på journalistiken är vad London förtjänar, säger Lebedev till Guardian.

Men det betyder samtidigt att tidningen förlorar 135 miljoner kronor i intäkter. Tidningens redaktionschef Andrew Mullins säger till Guardian att det redan före gratistidningarna fanns mördande konkurrens på nyhetsområdet och Evening Standards grepp är ett sätt att slå igenom bruset.
– En kvalitetstidning med hög upplaga och räckvidd kommer att förändra vår kommersiella riktning. Vår räckvidd i London kommer vida överskrida kvalitetstidningarna med riskspridning.

Guardians mediebloggare Steven Busfield ställer också frågan hur rikstidningarna kommer att reagera om Standard snor deras läsare i London.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.