Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 16 april 2013, 13:36
Olof Lavesson.
Foto: Pressbild.
Regeringen ser de kreativa näringarna som en framtidssektor, och nu har Moderaterna utsett Olof Lavesson att leda arbetet med att underlätta för bolagen. Han är Moderat riksdagsledamot, tillika medlem i näringsutskottet. – Ewa Björling arbetar med frågorna på regeringsnivå, medan jag jobbar med dem på näringsutskottsnivå, säger han.
Drygt 146 000 personer är anställda inom de kulturella och kreativa näringarna.
Allt enligt en undersökning från Volante, som kom nyligen.
Undersökningen visar också att tillväxten i den kreativa sektorn låg på hela 5,5 procent och bidrog till 3,3 procent av Sveriges BNP år 2010 – statistiken släpar ju efter.
Regeringen konstaterar:
”Detta är en framtidssektor som spås växa ytterligare de kommande åren.”
Moderaterna ökar nu takten i det politiska arbetet för att underlätta för bolagen att utvecklas ytterligare.
– De kreativa näringarna har tidigare inte varit ett eget politikområde, men vad vi nu gör i näringsutskottet är att arbeta med hur vi kan underlätta för bolagen, säger Olof Lavesson, som är den som leder arbetet med de kreativa bolagen.
Han berättar att arbetet bland annat handlar om att sätta sig in i hur bolagen tänker och se över hur man rent politiskt kan bana väg för nya succéer. Arbetet går också ut på att informera om vad som redan nu är möjligt:
– Jag har exempelvis träffat spelbolag som berättade hur beroende de är av utländsk kompetens, men de kände inte till att arbetskraftsinvandringsreformen i princip innebär att det är arbetsgivaren som styr villkoren kring uppehållstillstånd, säger Olof Lavesson.
Bakgrunden till det hela är en uppgörelse som regeringen och Miljöpartiet träffade för ett antal sedan om att Sverige måste vara ett öppet land att jobba i.
Olof Lavesson leder också arbetet med att ta fram ett rådgivningssystem som passar just de kreativa näringarna. En ytterligare del av arbetet går ut på att undersöka hur myndigheter kan underlätta livet för bolagen.
När räknar ni med att arbetet är klart?
– Det här är ett pågående arbete. Då de nya Moderaterna formades valde vi att ha med de här perspektiven, säger Olof Lavesson.
Han menar att den nya tekniken med nya kommunikationsformer och en globaliserad värld gör att framväxten av de här bolagen blir allt viktigare:
– Idag lägger du upp ett företag på App-store och sedan har du tillgång till en global marknad, säger Olof Lavesson.
En sådan utveckling ställer också nya krav på de svenska politikerna. Det handlar om att erbjuda attraktiva villkor för företagande i Sverige.
– Sådana här företag kan lika gärna sitta på Nya Zeeland eller i Silicon Valley, säger Olof Lavesson.
Jonas Birgersson hårt fram iförd sin fleece-tröja i början av 2000-talet och tyckte att politikerna inte fattade någonting när det gällde bredband. Han fick väl egentligen rätt även om han var tidigt ute?
– Absolut. Det här är en utveckling som han och personer som exempelvis Steve Jobs såg väldigt tidigt, säger Olof Lavesson.
Han menar också att utvecklingen ställer krav på helt nya affärsmodeller. Här är musikbranschen ett exempel.
– Musikbranschen hittade sätt att tjäna pengar på den digitala utvecklingen. Nu är det ju streaming-tjänster som gäller, säger Olof Lavesson.
Jo, men det var mycket bråk och motstånd från musikbranschen till en början?
– Det stämmer, men vi ser nu en liknande utveckling inom tv-området med bolag som Netflix och liknande. Här handlar exempelvis frågorna om vad som sker mellan en premiär fram tills dess att filmen går att hyra flera månader senare, säger Olof Lavesson.
Han sticker inte under stol med att politikerna har varit sena att haka på de här frågorna, men enligt honom beror det på att många inom de kreativa näringarna är personer som arbetar mer och snackar mindre, vilket gör att inte alla frågor har uppmärksammats i tid.
Det låter nästan lite Wallenbergskt. Verka men inte synas?
– Jo, så skulle man ju kunna se det, säger Olof Lavesson.
Han har träffat bolag som Polar Rose, som arbetar med ansiktsigenkänning för mobiltelefoner och blev uppköpta av Apple. Bolaget försvann till Cupertino.
Ett annat exempel rör The Astonishing Tribe, TAT. Bolaget utvecklar användargränssnitt för mobiltelefoner och köptes av Blackberry. Här ville Blackberry att bolaget skulle stanna i Sverige:
– I utlandet ser många Sverige som en spännande testmarknad, säger Olof Lavesson.
Han har inte hunnit träffa så många reklam- och pr-byråer ännu, men vill se över såväl handelspolitiken som näringspolitiken för att underlätta så mycket som möjligt för samtliga bolag inom de kreativa näringarna:
– Inom den del av branschen rör frågorna mer möjligheter att anställa, kapitalregler och reklamskatten. Så det är inte riktigt samma synpunkter som kommer fram där. Men bolagen är välkomna att bjuda in mig, säger Olof Lavesson.
Vad händer med handelsminister Ewa Björling? Ska inte hon jobba mer med sådana frågor?
– Tvärtom, men hon arbetar med det på regeringsnivå, medan jag jobbar för Moderaterna i näringsutskottet, säger Olof Lavesson.
Karl-Johan Byttner