Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ex-ministern försvarade Nord Stream – Di missade hans konsultuppdrag

Publicerad: 21 december 2016, 13:27

Björn Rosengren

Foto: Andreas Elgstrand

I en debattartikel kritiserade Björn Rosengren beslutet att inte låta Nord Stream hyra hanmplats på Gotland. Men läsarna gick miste om att han tidigare har agerat rådgivare åt bolagets vd.


Ämnen i artikeln:

RysslandGotlandBjörn RosengrenDagens Industri

Det var i går som Dagens Industri tog in en debattartikel där Björn Rosengren, i egenskap av tidigare näringsminister, kritiserade regeringens hållning till Ryssland i frågan om närvaron på Gotland.

I förra veckan stod det klart att de gotländska kommunpolitikerna säger nej till att upplåta hamnen i Slite till Nord Stream 2. Beslutet kom efter förhandlingar med Utrikesdepartementet och innebar en svängning i frågan från de gotländska socialdemokraterna.

I artikeln argumenterar Björn Rosengren för att beslutet är säkerhetspolitisk felaktigt. Han kritiserar regeringens tonläge mot Ryssland och att det blev Gotland kommunstyrelse som fick besluta om en så viktig fråga.

"I retoriken har regeringen alltså gjort detta till en säkerhetspolitisk fråga, men i praktiken har man hanterat den som en näringspolitisk fråga – för kommunerna att hantera. Med den lilla extra smaksättningen att säkerhetspolitiskt informera de kommunala beslutsfattarna om de säkerhetspolitiska effekterna av deras näringspolitiska beslut."

Men det är en detalj som debattredaktionen vid Dagens Industri har missat att ge läsarna. Björn Rosengren har nämligen varit rådgivare åt Nord Streams vd. Det framkommer i den förre näringsministerns biografi från i år "Mitt i steget".

I boken berättar Björn Rosengren hur han träffade Nord Streams vd Matthias Warnig i Almedalen 2007 och därefter agerade rådgivare åt honom. På den tidigare ministerns inrådan blev ersättningen att Nord Streams vd skulle ordna en träff mellan Cristina Stenbeck (Björn Rosengren har länge arbetat som rådgivare åt Kinnevik) och Vladimir Putin. I sitt arbete för Stasi på 1970 och 1980-talet hade Matthias Warnig lärt känna Rysslands nuvarande president som då arbetade för KGB.

"Jag hade flera diskussioner om ämnet med Matthias, både på mötet i Stockholm och via mejl, råd om hur han skulle hantera frågan politiskt", skriver Björn Rosengren i boken.

Så här kommenterar Dagens Industris debattredaktör Johan Östberg Björn Rosengrens eventuella intressen i frågan.

– Enligt Björn Rosengren har han aldrig haft något uppdrag för Nord Stream än mindre tagit betalt.

Hade det inte varit relevant att granska inlägget lite extra med tanke på vilken het potatis den här frågan har varit de senaste veckorna?
– Vi granskar alla våra debattinlägg. Att Björn Rosengren skulle granskas hårdare än någon annan känns främmande. Värt att notera är dock att Resume publicerade ett debattinlägg av Björn Rosengren i går där han titulerades som fd näringsminister och grundare för Priotiy Group. Man utlämnade att Rosengren är ordförande för Film & TV-producenterna, vilket hade varit en rimlig information att ge eftersom debattinlägget kritiserade SVT som innehållsproducent hårt.

Hur ser era rutiner ut vad gäller debattinlägg och möjliga särintressen som ska redovisas?
– Relevanta särintressen ska redovisas, precis som vi gjorde med till exempel MP:s tidigare stabschef Paulo Silva när han skrev hos oss och när Lars O Grönstedt skrev om Nord Stream.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.