Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Exceptionellt genomslag på Twitter för SD-avslöjandet

Publicerad: 26 november 2012, 14:39

Infograph över twittrandet kring SD från Novus Group

Expressens avslöjanden kring Sverigedemokraterna för två veckor sedan drog twittrarna till sig. Expressens första artikel i bevakningen genererade 30 000 tweets. En övervägande majoritet har varit kritiska mot partiet, men Novus Groups vd Torbjörn Sjöström tror inte att bevakningen har skadat partiets ställning i opinionen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSverigedemokraternaNovus

För två veckor sedan drog Expressen i gång sin bevakning kring Sverigedemokraterna. Avslöjandet kring Erik Almqvists kränkande uttalanden efter en krognatt sommaren 2010 skapat en veckas intensiv bevakning av partiet i flera medier.

Expressens första artikel på tisdagen genererade i 30 000 tweets på en dag, det visar siffror från Novus Group som kartlagt twitterflödet under de gångna veckorna.

– Jag har aldrig sett något liknande när det kommer till genomslag för svensk politik på Twitter. Det bygger främst på en stark polarisering. En undersökning som vi på Novus genomförde i samarbete med TV4 visar att 70 procent av twittrarna ser Sverigedemokraterna som rasistiska, 20 procent tar ställning för partiet och 10 ställer sig vid sidan av, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus Group till Resumé.

Han tror att den höga representationen av SD-sympatisörer bygger på partiets förmåga att mobilisera via sociala medier:

– Det handlar om unga män med en hög it-närvaro som har en hög aktivitet på internet. Gruppen av de som var kritiska mot SD består i huvudsak av journalister, politiker och opinionsbildare.

Vad kan Sverigedemokraterna ha vunnit på att ha haft en så pass hög representation på Twitter de här dagarna?
– De har varit väldigt aktiva. Samtidigt har de mest twittrade diskussionerna drivits av journalister. Expressen är de största vinnarna om man ser till alla rekord som de slagit. Man kan däremot inte se att Sverigedemokraterna tagit skada av bevakningen. En stor del av deras väljarskara utgörs av unga män som inte tycker att Erik Almqvists uttalanden är problematiska, säger Torbjörn Sjöström.

Enligt Novus brukar de övrig riksdagspartiernas omnämnande på Twitter ligga omkring följande siffror:

Socialdemokraterna 400 tweets/dag
Vänsterpartiet 200
Miljöpartiet 300
Kristdemokraterna 200
Centerpartiet 300
Moderaterna 700
Folkpartiet 350

– Volymmässigt kring en enskild politisk händelse är det här exeptionella siffror, säger Torbjörn Sjöström.

I samband med Expressens bevakning gjorde Zlatan Ibrahimovic fyra mål under invigningsmatchen mot England på Friends Arena.

Något som gav en hel del samtwittrande där många hänvisade till vissa SD-politikers uttalande kring fotbollsstjärnans svenskhet. Twittrandet under matchen nådde sin pik när Zlatan Ibrahimovic gjorde 4-2 i matchens slutskede genom en cykelspark från distans.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.