Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 9 januari 2013, 11:52
Finansmarknadsminister Peter Norman gick igår ut med att Telia-topparna borde ta time-out efter påstådda mutanklagelser i samband med bolagets 3G-affärer i Uzbekistan. TeliaSonera bemötte det hela med en pressrelease idag från styrelseordförande Anders Narvinger där han inte håller med. En av Sveriges främsta experter på bolagsstyrning, Daniel Stattin är minst sagt förvånad.
– Jag har aldrig varit med om att ägare och styrelse skickar pressreleaser mellan varandra på det här sättet, säger Daniel Stattin, han är professor i civilrätt vid Uppsala universitet till en av Sveriges allra främsta experter på bolagsstyrning.
Han menar att det naturliga för styrelsen och dess ägare vore att kommunicera via vanliga kanaler som departementen eller via exempelvis en telefonkonferens.
Att hantera kommunikation mellan största ägaren och styrelsen via media är högst ovanligt:
– Jag har bara varit med om det här när det gäller kommunala bolag. Jag kan inte påminna mig om något liknande fall i privat sektor, säger Daniel Stattin.
Han förklarar att systemet kring bolagsstyrning förutsätter att man tar ägarens önskemål på högsta allvar. Han uppger också att det ska gå väldigt långt innan en ägare väljer att gå in i en fråga som befinner sig på den här nivån:
– Ägaren håller sig normalt sett ifrån sådana frågor, säger Daniel Stattin.
Han menar dock att finansmarknadsminister Peter Normans krav på att flera Telia-toppar behöver ta time-out är ägarens sätt att visa allmänheten att man tar frågan om TeliaSoneras 3G-affärer i Uzbekistan och de påstådda mutbrotten på högsta allvar:
– Det är helt legitimt av ägaren att göra på det här viset, men det innebär inte nödvändigtvis att man måste besvara det hela via media och därmed trappa upp spänningarna. Så sett utifrån verkar verkligen inte kommunikationen fungera, säger Daniel Stattin.
Han ger också en passning till TeliaSoneras kommunikationsbyråer och deras krishantering:
– Jag hade knappast varit en nöjd kommunikationschef i denna situation, men sedan vet man inte om byråerna föreslog något annat och Telia ändå valde att gå en annan väg, säger Daniel Stattin.
Han tycker till och med att problemen visar på så pass allvarliga brister i förtroendet mellan styrelse och ägare och det är hög tid att byta ut hela TeliaSoneras styrelse:
– Finns det inget förtroende mellan ägaren och styrelsen är det dags att göra något åt det, säger Daniel Stattin.
Anders Narvinger ska senare lämna posten som TeliaSoneras ordförande. Hur tror att det påverkar hanteringen?
– Det är ju allmänmänskligt att man kan känna vissa känslor om man är på väg att lämna ett uppdrag, säger Daniel Stattin.
Han kan dock inte sticka under stol med att han tycker att hanteringen av frågan är i allra högsta grad anmärkningsvärd:
– Jo, man sätter verkligen kaffet i vrångstrupen. Det är såpass intressant av vi kanske bör titta på det hela vid fakulteten, säger Daniel Stattin.
Karl-Johan Byttner