Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Experten: "Mycket talar för att Stefan Holm får rätt"

Publicerad: 2 februari 2017, 14:52

Foto: Wikimedia Commons

I tisdags inleddes rättegången mellan Stefan Holm och St1. Holm menar att bensinföretaget snyltat på hans renommé i sin reklam. "Det här kan gå vidare till Högsta Domstolen", menar advokat Monique Wadsted.


I tisdags inleddes den rättegång där före detta höjdhopparen Stefan Holm stämmer bensinbolaget St1 för vad han anser är ”renommésnyltning”. Bakgrunden är att St1 i en radioreklam gjort pastisch av ett radioreferat från höjdhoppsfinalen i OS 2004, där Holm tog guld. I reklamen har Stefan Holms namn bytts ut till ”Stefan Wong”, och prestationen består i att Wong lyckas tanka på St1.

Holms advokat, Stefan Clemén, säger i en intervju med Expressen att Holm känner sig kränkt över att inte blivit tillfrågad innan de använde sig av referatet.

Stefan Holm yrkar på en ersättning om 200 000 kronor samt 50 000 kronor i skadestånd. Han vill även att St1, vid förlust, ska betala en helsidesannons för domen i Dagens Nyheter.

– I det här fallet handlar det om mig men det rätten beslutar blir i princip prejudicerande. Jag ville inte hamna i rätten. Det är inget som fanns på min ”bucket list”. Men om St1 får rätt kan företag göra i stort sett vad som helst, sa han till TT strax innan rättegången.

Holm menar att hela kampanjen bygger på hans prestation och att han därför borde blivit tillfrågad innan kampanjen sändes.

Monique Wadsted, delägare i MAQS Advokatbyrå och specialiserad på immaterialrätt, menar att fallet är snårigt.

– Det hela kokar ner till om det klart går att identifiera Stefan Holm. Tänker folk på honom när de hör reklamen? Holm påstår inte att han har rätt till själva referatet utan menar att man associerat till hans namn på ett sådant sätt att han kan klart identifieras i strid med lagen om namn och bild i reklam. Det han menar är att ST1 utnyttjat hans renommé för att dra uppmärksamhet till sin reklam, säger hon.

– Vad är syftet med det hela? St1 hävdar själva att de inte vill snylta på Holms renommé utan att det bara är en av flera jinglar där man anspelar på kända sporthändelser.

Inför rättegången har en panelundersökning där 1000 personer frågats huruvida de tänker på Stefan Holm när de hör referatet. Nästan ingen av de tillfrågade svarade ja.

Stefan Holm menar själv att han varit försiktig med framträdanden i kommersiella sammanhang. Flera samarbetspartners har också hört av sig till honom och undrat om reklamen, något han menar stört hans affärsrelationer.

Hur tror du det hela slutar?

– Det här kommer inte stanna i Solna tingsrätt utan kommer antagligen gå vidare till Hovrätten och kanske hela vägen upp till Högsta Domstolen. Det finns mycket som talar för att han kommer få ersättning men också en del som talar emot, säger Monique Wadsted.

Dom faller den 8 mars.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.