torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Experten: "Sandlåderetoriken gynnar SD"

Publicerad: 5 december 2014, 15:22

Statsminister Stefan Löfven gjorde en längre intervju i Aktuellt igår. Retorikexperten Elaine Eksvärd tycker att han fokuserade på fel saker – det vill säga vem som har gjort fel och inte vad man ska göra åt saken.

Ämnen i artikeln:

Elaine EksvärdSD

KB

Karl-Johan Byttner


- När det är kristider för politiker hoppar man antingen in i the "blame game" och tittar på vems fel det är eller så utgår man från hur det ser ut just nu och försöker göra något åt saken, säger retorikexperten Elaine Eksvärd – hon har analyserat alltifrån politiker i tv-rutan till att ha skrivit böckerna "Snacka Snyggt" och "Härskarteknik: den fula vägen till makt".

Nu skyller Stefan Löfven mest på alliansen. Det kan väl inte vara en så framkomlig väg att få till stånd ett samarbete över blockgränserna?
– Det beror på vad du vill uppnå, men så länge en makthavare utöver en retorik som går ut på att hitta fel hos din motståndare så tappar folk i regel tron på att det ska bli bättre, säger Elaine Eksvärd.

Annie Lööf har krävt att Stefan Löfven ska be om ursäkt för att överhuvudtaget kunna prata om eventuella samarbeten och han verkar vägra att göra det?
– Det här typen av dialogen tycker jag att makthavarna ska hålla för sig själva. Det blir en storasyster- och lillebror-jargong. Det var ungefär som när Stefan Löfven föste undan energirapporten hon tog fram i direktsändning inför valet, säger Elaine Eksvärd.

Det som Stefan Löfven och Annie Lööf ägnar sig åt är att cementera att man inte kommer överens – det blir en sandlåderetorik över det, enligt Elaine Eksvärd.

I Aktuellt visade man även kommuner som samarbetade över blockgränserna.

Här berättade han bland annat om att Norrköpings kommunalråd tillika S tidigare partisekreterare, Lars Stjernkvist, började med att skriva en lista om vad man hade likadana uppfattningar om och därefter insåg att det var ganska få punkter där man var oeniga.

Hur ser du på en sådan metod?
– Jag tycker att det är en jättebra utgångspunkt att jobba efter. Det låter som ett föredöme där man inte fastnar i den politiska jargongen, säger Elaine Eksvärd.

Har blockpolitiken spelat ut sin roll?
– Jag är aldrig för pajkastning. Man ska berätta varför en väljare ska rösta på just dig och ditt parti inte varför man ska undvika att rösta på din motståndares parti. Man måste fråga som om man vill ha underhållning eller ett bättre Sverige, säger hon.

Hon menar också att den tillfällige SD-ledaren Mattias Karlsson kan dra stor nytta av att Stefan Löfven och Annie Lööf håller på och käbblar fram och tillbaka.

– För att vinna över SD-anhängare bör man prata visionärt om vad som är bra för Sverige, säger hon.

Hur tror du att Stefan Löfven gör sig i Skavlan i kväll?
– Det kan nog vara bra att försöka vara lite folklig, men han är inte det minsta karismatisk och han säger alldeles för mycket självklarheter. Jag tycker heller inte att han ska vara rädd för att ta invandringsfrågan. Det handlar om att visa att man faktiskt inte tar några pengar från pensionärerna och ger dessa till invandrare, säger Elaine Eksvärd.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev