Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Experter: Googles varumärke skadas efter hårdgranskningen

Publicerad: 14 mars 2018, 06:37

Googles motto "Don't be evil" har fått sig en törn.

Foto: Pexels

Antisemitiskt innehåll sprids via Youtube, och nu dras Googles varumärke i smutsen. Läs om de senaste turerna plus mycket mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Google

I över en vecka har Expressen hårdgranskat Google och dess videotjänst Youtube i en rad artiklar. De har visat hur den amerikanska jätten sprider rasistiskt och hatiskt material på sina plattformar, vilket har fått många att reagera. I den senaste artikeln beskriver tidningen hur antisemitiskt och förintelseförnekande material från Nazityskland dyker upp i sökträffarna på Youtube. Bland annat filmen "Den evige juden" från år 1940.
– Youtube har ett ansvar för allt som finns på Youtube eftersom de har som affärsidé att ha material där. I och med att de tjänar vansinniga pengar på den här teknologin så kan man utkräva ansvar. Det är min moraliska inställning, säger Svante Weyler, förläggare och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism till Expressen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i en krönika att Google måste börja ta ett större ansvar över innehållet som publiceras.
"Sergey Brin tvingades lämna Sovjetunionen på grund av att hans föräldrar utsattes för antisemitism. Familjen flyttade till USA, Sergey Brin träffade Larry Page, kompisarna skapade Google – och resten är historia. Det är Förintelsen också. Men antisemitism finns fortfarande och det är en skam att Google sprider den" skriver han.

Experter: Googles agerande sänker varumärket
Googles senfärdighet att agera och svaga bemötande av kritiska frågor skadar deras varumärke. Det anser experter som Dagens Industri har talat med.
– Bilden av Google försämras när det gäller etik och företagets roll i samhället. Det kommer i mindre grad än tidigare att upplevas som en schyst aktör, säger Tony Apéria, ekonomie doktor och hållbarhetsforskare vid Stockholm Business School till DI.

Men Google ligger inte på latsidan
På ett globalt plan verkar Google har tagit till sig av kritiken och jobbar hårt med att rensa bort skadligt innehåll. I en rapport berättar bolaget att de under 2017 tog bort 3,2 miljarder "dåliga annonser", 320 000 publicister, 90 000 sajter och 700 000 mobilappar från deras plattformar, rapporterar Techcrunch. Alla siffror är betydligt högre än året innan. I går meddelade Google att de från och med juni kommer att förbjuda alla annonser som har någon som helst koppling till kryptovalutor. Det säger chefen Scott Spencer till CNBC.

Camilla Kvartoft: "Det finns ingen som GW"
I går gjorde Leif GW Persson sitt sista "Veckans Brott" i SVT. Parhästen Camilla Kvartoft kommer att sakna honom.
– Han är en väldigt speciell person. Det finns ingen som han. Han är en av Sveriges största tv-personligheter, han är en snäll och rolig och trevlig man. Han har varit med så väldigt länge att han har så mycket erfarenhet och kunskap om just polisen, polisarbete och brott. Det är jättekul att få haft en sådan expert vid min sida, säger hon till Nöjesbladet.

Leif GW Persson meddelade sitt avsked i gårdagens program:
– Dels har det gått väldigt bra för oss hela tiden och just nu så går det som bäst, så man ska ju sluta på topp. I går fyllde jag 73 år, och då slogs jag plötsligt av att det väl är hög tid att man börjar planera för sin framtid, och därför är det här det sista programmet av "Veckans brott" som ni ser, sa han enligt Aftonbladet.

Filip Hammars passning till allergiförbundet
Astma- och allergiförbundet anklagar Filip och Fredriks film "Tårtgeneralen" för att kränka allergiker. I går bemötte duon anklagelserna i sitt program "Breaking News" i Kanal 5, rapporterar Nöjesbladet.
– Det är någonting med det här jävla förbundet som är problematiskt för att de jobbar kontraproduktivt. De tror att vi ska känna med allergiker men det enda man känner är gå hem och nys för fan, sa Filip Hammar i programmet.

Hon tar över Vice
Vice Media får en ny global vd i Nancy Dubuc som närmast kommer från A+E Networks. Vice nuvarande vd och medgrundare Shane Smith tar istället titeln "executive chairman". I ett uttalande säger han att Nacy Dubuc "är bättre än mig på allt" enligt Techcrunch.

RT kan tvingas lämna Storbritannien
Den statligt ägda tv-kanalen Russia Today (RT) kan tvingas bort från Storbritannien, om det visar sig att Ryssland ligger bakom förgiftningen av ex-agenten Sergei Skripal, skriver The Guardian. Som svar har Ryssland hotat med att slänga ut brittiska från landet, enligt AFP.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.