Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Experter på Nordea fick inte använda ordet ”krig”

Publicerad: 3 mars 2022, 10:57

Nordeas experter uppmanades att inte använda ordet ”krig” i offentliga uttalanden. Det är oklart hur omfattande uppmaningen var.

Foto: Artem Kniaz / Tomas Oneborg TT

Kommunikationsavdelningen på Nordea uppmanade experter på företaget att inte använda sig av ordet ”krig”, i samband med att uttalanden om kriget i Ukraina.


Ämnen i artikeln:

NordeaKommunikatörNyheterUkrainakriget

I ett mejl från Nordeas kommunikationsavdelning, uppmanades ekonomer analytiker och andra experter att inte använda sig av ordet ”krig”, när de uttalade sig i offentliga sammanhang. De ombeddes i stället att använda sig av ”Ukrainakrisen”, ”vad händer i Ukraina” och ”läget i Ukraina”, skriver den danska affärstidningen Børsen

Efter publiceringen i Børsen, backade Nordea från uppmaningen:

”Vi erkänner naturligtvis att det är krig i Ukraina och att Ryssland är angriparen”, skrev pressavdelningen på Nordea i ett mejl till Børsen. 

När Resumé frågar pressavdelningen på Nordea i Sverige om uppmaningen enbart gått ut i Danmark eller i flera länder, svarar de inte på frågan utan skriver i stället: 

”Vi beklagar mejlet, vilket var ett uppenbart mänskligt misstag, och det representerar inte Nordeas ståndpunkt. Nordea fördömer den ryska invasionen av Ukraina.”

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.