Media
Experterna: Så undviker vi dödsfall orsakade av jobbstress
Publicerad: 2 juli 2018, 08:53
Fr. vä: Helena Giertta, Elisabeth Norén, Mikael Rehnberg och Ulrika Hyllert.
Foto: Yasmine Winberg
Jobbstressen pekas ut som orsaken till flera uppmärksammade dödsfall i branschen. Under ett seminarium i Almedalen reder experter ut hur arbetsgivarna bör agera.
Under våren berättade Resumé om Peter, som begick självmord efter att ha blivit sjukskriven från contentbyrån Sitrus för utmattningssyndrom.
LÄS MER: Jobbstressen blev Peters död
Strax dessförinnan berättade tidningen Journalisten om huvudskyddsombudet Sanna, som blivit sjukskriven från Gefle Dagblad och ett par år senare dött.
I dag höll Journalisten ett seminarium i Almedalen, med avstamp i rapporteringen om Sanna, som inleddes med frågan: Kan man dö av stress?
– Stress i sig är inte farligt, det är bristen på återhämtning som är det. Jämför det med att springa intervaller, om du inte återhämtar dig klarar kroppen inte av det. Man får tänka så även i arbetslivet. Stress utan återhämtning kan leda till saker som depression och brist på sömn, vilket på sikt kan ge autoimmuna sjukdomar och skapa mutationer på cellnivå, säger Elisabeth Norén, läkare och författare.
Mikael Rehnberg, expert på Bättre Arbetsmiljö, håller med:
– Det finns nog inget land i världen där stress är så farligt som i Sverige. När det gäller Sanna så blev hon av med jobbet för att arbetsgivaren kallade henne "illojal". Det kan skapa en enorm stress att bli skild från det man uppfattar som sin flock. Tänk på tiden på savannen – fick du inte vara med i gruppen var du rökt. Någon liknade Sannas fall som ett socialt mord. Det är ett perspektiv på det hela, säger han.
LÄS MER: Byrån svarar: Vi visste inte att det var så allvarligt
Ulrika Hyllert är i dag vice ordförande på Journalistförbundet, men kommer från en roll som ordförande för fackklubben på Sveriges Radio. Hon har sett en hel del stressrelaterade problem i den rollen.
– Om det nu var så att hon var illojal – då måste man som arbetsgivare tänka på hur man ska framföra det, för att undvika att hon dör eller blir sjuk. Som arbetsgivare kan du inte veta om den anställde lider av social ohälsa. Under min tid som fackligt aktiv har jag varit med om fall där det gått bra, där den anställde fått energi av att bli uppsagd. Tänkt: Jag ska visa dem. Men jag har också varit med om att beskedet utlöst reaktioner som hjärtinfarkt. Det är inte ovanligt att folk haft eller har självmordstankar. Det måste man som arbetsgivare tänka på.
LÄS MER: Storkunden: Vi visste inte att självmordet var arbetsrelaterat
Moderatorn Helena Giertta, chefredaktör på Journalisten, undrar hur hårt mediebranschen är drabbad med tanke på osäkra anställningar med anställningsformer som korta inhopp, bemanningsbolag och timanställningar.
– ¬Man får svårt att tänka långsiktigt med en sådan arbetssituation. Det kan leda till negativa effekter som sömnstörningar Vissa yrkesgrupper är mer drabbade. När jag jobbade som läkare på mottagning var det mycket mediefolk som var drabbade av stress, säger Elisabeth Norén.
Hon menar att vissa hjärnfunktioner släcks ner när man stressar. Det leder till att arbetsgivare förlorar intäkter eftersom personalen minskar sin effektivitet drastiskt – det finns studier som visar att effektiviteten går ner med 38 procent hos människor som drabbats av stress.
– Det blir fokus på fight. Man fattar sämre beslut, är hela tiden tvåa på bollen och kan inte ta snabba beslut. Man hamnar i konflikt med kolleger. Man ser det inte själv, utan blir varse om det i efterhand. Om man som arbetsgivare tänker att man vill spara pengar genom att skära ner har man missat den stora elefanten i rummet – vänster pannlob, säger hon.
LÄS MER: Dålig arbetsmiljö – så stort är problemet i branschen
Mikael Rehnberg:
– Journalistiken är enormt beroende av kreativt tänkande. Det är det som försvinner först, aktiviteten i vänster pannlob. Majoriteten som är stressade blir aldrig sjukskrivna. Men de blir enormt ineffektiva. Det måste man motverka, annars tappar du idén om varför du anställd människan ifråga. Då blir du en köttkvarn där människor mals ner.
Experterna enades om flera tips på hur man kan motverka stress på arbetsplatsen:
- Inför regelbundna stresstest.
- Mät och följ upp individer – ta stresstecken på allvar.
- Håll koll på kollegerna – ser du att någon mår dåligt så fråga om denne vill prata om det. Man behöver inte vara en chef för att upptäcka stress på arbetsplatsen.
- Cheferna måste ta mer ansvar – läs på om stress och hur det påverkar människor.
- Sluta prata om stress – prata i stället om återhämtning. Det ger en mer positiv syn på hur man kan motverka problemen. Det borde föra diskussionen och åtgärsplanerna framåt.
- Sluta se en fulltecknad kalender som någonting "fint".
- Ha en tydlig distinktion mellan fritid och arbetsliv.