Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Expressen är en korrupt och politiserad tidning"

Publicerad: 27 april 2011, 12:21

I samarbete med Wikileaks skulle Aftonbladet bli först med att publicera dokumenten om Mehdi Ghezali i Guantánamo. Men Wikileaks ”hatobjekt” Expressen hann före. – Jag kan bara gratulera de journalister som lyckades komma först med scoopet, synd bara att de slösar sin talang på en korrupt och politiserad tidning som Expressen, säger Wikileaks svenske agent Johannes Wahlström till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetWikileaksExpressen

Johannes Wahlström. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet.

Wikileaks har en fientlig inställning till Expressen som avslöjade att Wikileaks grundare Julian Assange misstänktes för våldtäkt. Enligt Wikileaks är ”högertidningen” Expressen en pjäs i en smutskastningskampanj mot Julian Assange.

Expressens konkurrent Aftonbladet är återigen samarbetspartner för Wikileaks när nya dokument om de terroristanklagade fångarna på Guantánamo publiceras.

– Aftonbladet har som enda svenska tidning via Wikileaks fått tillgång till över 700 hemliga filer från den amerikanska militären om fångarna på Guantánamo, meddelade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i måndags.

Aftonbladet flaggade för att man i samarbete med Wikileaks skulle släppa ett avslöjande om den svenske tidigare Guantánamo-fången Mehdi Ghezali i dag, onsdag.

Men ärkerivalen Expressen hann före. I går eftermiddag på Expressen.se publicerades de dokument som Aftonbladet hade tänkt att vara först med.

”USA-dokumenten om Mehdi Ghezali på Expressen.se - utan dealande med Julian Assange & Wikileaks”, twittrade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på tisdagskvällen.

Wikileaks hävdar att ”fiender” läckt dokumenten om Mehdi Ghezali till Expressen för att sabotera Aftonbladets granskning.

”Nasty business: WikiLeaks enemies give Gitmo files to right wing Swedish tabloid Expression (sic) to scupper Aftonbladet's investigation”, skriver Wikileaks på Twitter.

– Jag kan bara gratulera de journalister som lyckades komma först med scoopet, synd bara att de slösar sin talang på en korrupt och politiserad tidning som Expressen, säger Wikileaks svenske agent Johannes Wahlström till Resume.se.

Johannes Wahlström skrev den hårt kritiserade Aftonbladet-granskningen av Bonnier-koncernen. Resume.se har tidigare skrivit om Johannes Wahlströms roll och att han är "livrädd" för ”policeleaks”, vilket framgår av förhöret i utredningen om Julian Assange, där han kräver garanti mot läckor till Expressen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattson slår tillbaka mot Johannes Wahlström.

– Johannes Wahlström har ju till och med i polisförhör om sexbrottsmisstankarna mot Julian Assange sagt att han är orolig för att Expressen ska få tillgång till polisutredningen, så uppenbarligen gillar han inte att Expressen både redovisar Wikileaks-dokument men samtidigt granskar Wikileaks företrädare. Själv tycker jag att det är bra med båda perspektiven, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Expressen har ju också publicerat granskningar av Johannes Wahlström och hans kontroversiella far, Israel Shamir, och man får väl ha respekt för att han inte uppskattar den uppmärksamheten.

Hur kom ni över dokumenten?
– Det har jag ingen kommentar till. Det här är en pågående rapportering och jag vill inte säga något om publiceringsunderlaget, mer än att det är intressant – eller kanske till och med lite underhållande? –  att Wikileaks än en gång via Twitter försöker beskriva Expressen som en "right wing Swedish tabloid".

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.