torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen backar om avslöjande – Bildt-nyheten var sex år gammal

Publicerad: 23 januari 2015, 06:51

Expressens reporter Niklas Svensson och fd. utrikesminister Carl Bildt.

Expressens "avslöjande" om Carl Bildts hjälteinsats skrevs redan för sex år sedan i Norge, Industrivärldens mediehantering sågas och arga tweets är farligt för hjärtat. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

MorgonsvepetExpressenTwitterPaul RongeSverker Martin-LöfNiklas SvenssonCarl BildtMediaMedier

FT

Fredrik Thambert


Expressens Bildt-scoop sex år gammalt
En av gårdagens mest omtalade nyheter i Sverige var Niklas Svenssons artikel om att den förre utrikesministern Carl Bildt räddade livet på en dödsdömd afghansk student år 2009. I ingressen framgick det att Expressen kunde "avslöja" historien. Men i själva verket hade den norska tidningen Dagbladet skrivit om händelsen för sex år sedan.

Nu har Expressenartikeln uppdaterats med en rättelse i slutet som lyder:

"I en tidigare version av texten skrev vi att Expressen kunde avslöja att Carl Bildt och FN-sändebudet Kai Eide i en hemlig operation smugglade ut den dödsdömde studenten Sayed Pervez Kambaksh ur Afghanistan 2009.

Under torsdagen berättade Carl Bildt i Expressen för första gången om vad som hände i samband med operationen. Men norska tidningen Dagbladet var först med att skriva om insatsen i en artikel skriven av Line Fransson och Tore Gjerstad i december 2009.
Expressen missade att Dagbladet tidigare berättat om händelsen och ber om ursäkt för misstaget.
Under onsdagskvällen skrev Kai Eide på Twitter om "det hemliga uppdraget okänt i Sverige".

"Lika kass på att hantera medierna"

Igår intervjuade SVT Anders Nyrén av SVT som tar över ordförandeklubban i Industrivärden efter Sverker Martin-Löf. Men han ville inte svara på frågor rörande Svenska Dagbladets avslöjanden om SCA:s skandalomsusade resor med bolagets privatjet.
– Jag tänker inte fortsätta hålla på och kommentera det här. Nu har du suttit och pratat om flyg, vilket vi inte skulle prata om. Vi skulle prata om det pressreleasen handlar om, nämligen hur vi ska genomföra ett generationsskifte, sa Nyrén i tv.
Hans insats för kritik av pr-nestorn Paul Ronge.
– Jag sitter på ett hotellrum och tittar ut över ett fullständigt öde torg i en liten kommun och vågar ändå påstå att samtliga av kommunens representanter skulle kunna ha skött det där bättre än Anders Nyrén och Sverker Martin-Löf. Det är så pass dåligt det är. Jag tar mig för pannan, säger Ronge till SvD.

Krishanteringsexperten Jeanette Fors Andrée säger till DI att hela historien är ett avskräckande exempel.
– Att Sverker Martin-Löf får lämna sina styrelseuppdrag är en naturlig följd av en från början usel krishantering.

Fotoutbildningar stängs ned
Nordens fotoskola Biskops Arnö och Fotoskolan STHLM kommer inte att ta in några studenter till hösten, skriver Journalisten. Orsaken är den dåliga arbetsmarknaden för bildjournalister. Det var onsdags som skolorna fick besked från Myndigheten för yrkeshögskolor att de inte får några pengar för att bedriva yrkesutbildning.

Arga tweets farligt för hjärtat

En studie från universitetet i Pennsylvania visar att det är förenat med hälsorisker att posta upprörda tweets. Det finns ett tydligt samband mellan känslomässigt negativt språk och hjärtsjukdomar, enligt undersökningen som baseras på tweets från 2009-2010. Däremot påstås det finnas positiva hälsoeffekter av positivt twittrande.

Twitter i samarbete med Bing
Nu ska det gå att få tweets på andra språk översatta direkt i mikrobloggen. Anledningen är att Twitter inlett ett samarbete med Microsofts söktjänst Bing. Översättningsfunktionen har funnits till och från på Twitter, men nu ska den bli permanent, enligt The Next Web.

Svartlistade surfplattor
Svenska Kemikalieinspektionen har bannlyst ett antal mobilen och surfplattor från marknaden, skriver IDG. Orsaken är att de inte uppfyller EU:s regler om farliga ämnen och föroreningar. Trots detta har de alltså saluförts i Sverige.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev