Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Expressen bedriver en hatkampanj för att utplåna mig"

Publicerad: 30 oktober 2009, 10:37

Nu berättar Jan Guillou om Expressens värvningsförsök tidigare i år och hur han reagerat på tidningens publicering om KGB-kontakterna. –  Expressen bedriver en hatkampanj i syfte att utplåna mig. Om jag nappat på deras erbjudande att bli kolumnist hade publiceringen sett annorlunda ut, säger Guillou till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouAftonbladetThomas MattssonExpressen

Jan Guillou säger att Expressen bedriver en hatkampanj för att ta kål på honom. Foto: Christian Örnberg/Scanpix

I tisdags kunde Resume.se avslöja att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tidigare i år försökte värva Jan Guillou från ärkerivalen Aftonbladet.

Nu berättar Jan Guillou för första gången om uppvaktningen.

– Jag fick ett vänligt brev med en Expressen-förstasida där huvudnyheten var att jag går över till Expressen som ny kolumnist, säger Jan Guillou och fortsätter:

– Jag ringde upp Thomas Mattsson och meddelade att svaret blir nej. Men det var ett trevligt brev och jag föreslog att vi kunde passa på att äta middag, fast på min bekostnad. Det gjorde vi och det var mycket trevligt.

Tror du att Expressens publicering har något samband med att du tidigare i år tackade nej till tidningens erbjudande?
– Nej, det finns inget samband vad gäller tidpunkt.

Men – tillägger han:

– Publiceringen hade sett helt annorlunda ut om jag börjat skriva för Expressen. Då hade de vinklat om historien så att det blev en spännande spionhistoria och jag hade fått erbjudandet om att träda fram i stället, och de hade mobiliserat folk som inte skulle attackera mig utan försvara mig.

Jan Guillou beskriver Expressens publicering så här:

– Expressen bedriver en hatkampanj i syfte att döda eller utplåna mig. De ger saken så enorma dimensioner och det ser ut som att jag är KGB-spion även om de inte skriver det rakt ut.

Han försöker ändå hålla huvudet kallt och ställa upp och svara på alla frågor.

– Om jag svarar på frågor finns en chans att historieskrivningen nyanseras. Problemet är att journalisterna ofta utelämnar delar av mina citat. De vill inte höra mina förklaringar, de vill höra mina bekännelser.

Jan Guillou säger att de senaste dagarnas mediedrev är det värsta han varit med om.

–  Det var nästan lika svettigt när DN gjorde mig till Säpo-agent, men det var lättare att uthärda eftersom det inte fanns några uppgifter som var riktiga.

Han har reagerat på mediernas rapportering i flera fall – bland annat har han fått in ett genmäle på ledarplats i SvD där han skriver att ledarskribenten Per Gudmundssons citatteknik är ohederlig.

Jan Guillou sköter mediehanteringen helt på egen hand.

– Jag kan mekanismerna i drevet. Jag har gudskelov inga medierådgivare – då skulle det bli katastrof. Min taktik är att ställa upp och svara på alla frågor, men undvika underhållningsprogram.

Hur är din relation med Thomas Mattsson nu?

– Vi har inte pratat med varandra under de här sex dagarna men skulle jag träffa på honom skulle jag säkert hälsa artigt.

Förbereder du någon hämnd?
–  Jag förstår inte hur man kan hämnas på 50 helsidor som de ägnat åt mig.

Finns det något i rapporteringen som du tänker gå vidare med juridiskt?
– Om jag försöker försvara mig i det här läget blir det närmast löjligt. Eftersom det inte går att förneka grundläggande fakta går det inte att tolka om det.

Jan Guillou blir Aftonbladet trogen. Han säger att han trivs väldigt bra med Aftonbladet, mycket på grund av att skiljelinjen mellan ledarsidan och den övriga tidningen är så tydlig.

Han skriver kolumner varannan söndag. Den kommande kommer på något sätt att ta upp de senaste dagens skriverier.

– Det är för tidigt för mig att låtsas som ingenting. Läsarna kan förvänta sig en reaktion från mig. Men exakt vad jag ska skriva vet jag inte än, just nu är jag intellektuellt uppsliten.

Thomas Mattsson:

– Jag håller med Guillou om att middagen var trevlig, men det vore fel av mig att recensera hur han upplever mediebevakningen nu. Jag vill bara konstatera att det är bra att Guillou svarar på mediernas frågor.

Läs mer: Expressen försökte värva Guillou

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.