Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen byter linje – namnger utpekad Aftonbladet-medarbetare

Publicerad: 25 oktober 2017, 05:36

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

Nu väljer Expressen att outa den våldtäktsanklagade skribenten, Carina Berg vittnar om tystnadskultur på TV4 och Bokmässans vd slutar. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson Olsén#MeTooMartin TimellInstagramAftonbladetThomas MattssonMaria KällssonExpressenTV4Bokmässan

Expressen byter linje – namnger utpekad Aftonbladet-medarbetare
Alla stora medier har hittills valt att anonymisera den Aftonbladet-medarbetare som i sociala medier har anklagas för flera fall av sexuella övergrepp. Även Expressen – fram till i dag. I en lång artikel namnger de profilen.
– Det är en samlad bedömning av Expressens så kallade publiceringsunderlag som gör att vi nu redovisar fler konkreta uppgifter, varför det också blir rimligt att berätta vem det faktiskt handlar om. "Nyfikenhet är inte lika med allmänintresse", brukar jag säga, och det har varit direkt stötande att i sociala medier se påståenden om att "medierna mörkar" och så vidare. Så går det helt enkelt inte till. Det här är svåra överväganden och olika redaktioner kommer, ofta på grund av olika beslutsunderlag, till olika slutsatser, säger chefredaktör Thomas Mattsson i artikeln.

Aftonbladet har hittills valt att namnge Martin Timell och Lasse Kronér, som också anklagats för trakasserier och övergrepp, men anonymiserat sin egen medarbetare.
– Det är en händelse som ligger elva år tillbaka i tiden. Den är utredd av polisen och förundersökningen är nedlagd eftersom brott inte kunde styrkas. Därmed finns det inget skäl för namnpublicering enligt de pressetiska reglerna, säger publishern Sofia Olsson Olsén till Expressen.

Hon får kritik för sin hållning av Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin.
– De hänger ut de två andra som inte är mera dömda än den egna medarbetaren. De försvarar sig med att konkurrenterna redan har publicerat namnen. Men de spräcker hela sitt resonemang, de tar mer hänsyn till sin egen journalist, säger han till Expressen.

Sofia Olsson Olsén: Varit turbulenta dagar
Aftonbladets publisher skriver om den gångna veckan i en krönika. Två av tidningens medarebetare har outats i sociala medier för påstådda sexuella övergrepp. I båda fallen har polisens förundersökningar lagts ned.
"Precis som på flera andra arbetsplatser i media har det på Aftonbladet varit, och är, turbulenta dagar. Oroliga dagar med många tankar och frågor och en utmanande situation att hantera – för oss alla" skriver hon.

Carina Berg: TV4-kollega tafsade – chefen gjorde inget
I gårdagens "Breaking News" i Kanal 5 vikarierade Carina Berg som programledare istället för Filip Hammar. Hon berättade att hon också drabbats av sexuella trakasserier på TV4. För nio år sedan tafsade en maniga kollega på henne vid upprepade tillfällen, vilket hon meddelade sin chef. Denne tackade för informationen, men agerande inte – förrän i måndags.
– Nu har jag pratat med den här chefen, som ringde mig och gjorde en ordentlig avbön och bad om ursäkt, säger hon i programmet enligt Aftonbladet.

Uppgifter: TV4-ledningen fick veta om Timell redan 2008
Det var nio år sedan det påstådda övergreppet skedde i en badtunna under avslutningsfesten av "Äntligen hemma". TV4:s vd Casten Almqvist hävdar att han fick kännedom om händelserna våren 2016. Men enligt uppgifter till Expressen informerades chefer på kanalen redan samma år som det påstådda övergreppet skedde. Uppgifterna avslöjas i ett inspelat samatal mellan den drabbade kvinnan och Anna Rydin som då var vd på produktionsbolaget Meter.
"Jag var med på ett möte om händelsen 2008 på TV4", medger Rydin i ett sms till Expressen.

"TV4-chefer fick renoveringar i Äntligen Hemma"
TV4-chefer ska ha fått sponsrade prylar och renoveringar i tv-programmet "Äntligen hemma" under mitten av 2000-talet, enligt källor till Aftonbladet. Detta på grund av deras vänskap med Martin Timell.
– Det byggdes om hemma hos dem med programmets pengar och sponsorers bidrag, säger en tidigare medarbetare till tidningen.

Bokmässans vd slutar
Maria Källsson lämnar till uppdrag som vd på Bokmässan, enligt ett pressmeddelande. Hon blir istället vd för Tillväxt Lidköping.
– Jag är stolt och glad över att vi lyckades genomföra en bra Bokmässa i år trots de särskilda omständigheterna, säger hon en en kommentar.
Tillförordnad mässansvarig blir i stället Frida Edman, affärsutvecklare på Bok & Bibliotek som jobbat med mediemässan MEG.

Nu kan man livesända tillsammans med andra på Instagram
Instagram har tidigare testkört möjligheten att sända live ihop med andra användare. Nu rullas funktionen ut i skarpt läge, rapporterar The Verge. Om en livesändning genomförs av två personer syns det genom att sändningen får två cirklar i stället för en i appen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.