Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen dementerar Ranelids anklagelser

Publicerad: 21 mars 2013, 15:00

Expressen-huset

Foto: Andreas Elgstrand

När Björn Ranelid riktade skarp kritik mot kvällstidningarnas drevrapportering i gårdagens "Efter tio" i TV4. Han anklagade bland annat Expressen för att ha förfalskat ett brev. Expressens editionschef Magnus Alselind förkastar anklagelserna och anser att hans beräkningar om drevets omfattning inte stämmer. – Det är svårt att recensera Ranelids kritik när vi i tidningen publicerat färre artiklar än det antal som Ranelid hänvisar till, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Björn RanelidExpressen

I Malou von Sivers eftermiddagsprogram TV4 "Efter tio" i onsdags riktade Björn Ranelid hård kritik mot kvällstidningarna. Han hade själv beräknat omfattningen på den rapportering han själv kallade "mediedrev" och hävdade att Expressen skrivit 57 av 157 artiklar i kvällstidningarna kring händelsen i april förra året då författaren krockade med sin Jaguar.

Expressens editionschef Magnus Alselind menar att Expressens rapportering i fallet inte alls har varit så omfattande som Björn Ranelid påstår.

– Expressen har skrivit atriklar som fokuserat på bilolyckan och brottsmisstankarna mot Ranelid vid 17 tillfällen. Vi har nyhetsförmedlat ytterligare några gånger på nätet, som när han friades, men Ranelid påstod i TV4 att vi hade skrivit 57 gånger och här finns det uppenbarligen en viss diskrepans.

Hur ser ni på anklagelserna att det öppna brevet från mannen i bilen som Ranelid kolliderade med inte är skivet av honom?
– Expressen publicerar varje dag uttalanden, debattartiklar eller kulturtexter där upphovsmannen inte är svensktalande men där materialet har översatts och detsamma gäller nog för alla stora tidningar. Ranelid sa i tv att Expressen "...har förfalskat en viktig handling" men det är inte korrekt.

Björn Ranelid hävdar att rapporteringen inte står i proportion till händelsen och allmänintresset. Hur ser ni på den verklighetsbeskrivningen?
– Det är svårt att recensera Ranelids kritik när vi i tidningen publicerat färre artiklar än det antal som Ranelid hänvisar till när han klagar på omfattningen. Vi har självklart respekt för att en känd person som är med om en olycka och blir åtalad för detta tycker att uppmärksamheten är jobbig, men för oss är det viktigt att söka honom för kommentarer, det innebär inte att "trakassera" närstående. Ranelid påstod också att vår redaktion inte tog del av polisutredningen när den blev offentlig, men det gjorde vi naturligtvis.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Björn RanelidExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.