Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen ger bort kultursidorna

Publicerad: 11 juli 2008, 11:40

– Det finns idag en ganska stark kritik bland bloggare och andra till hur journalistik görs på dagstidningar. Det här är ett experiment där vi bjuder in några av kritikerna och låter dem jobba under samma förutsättningar, säger Björn af Kleen, vikarierande kulturredaktör på Expressen.


Så här ser uppslaget i dagens Expressen ut.

Under tre fredagar på rad, med start idag, låter Expressen tre olika nätkollektiv producera allt material till tidningens kultursidor. Först ut är Kjell Häglunds film- och tv-blogg Weird Science.
– Vi fick frågan av Expressen för några veckor sedan och tackade ja direkt. Det känns spännande att en tidning släpper hela formen.

Vad får ni ut av det?
– Exponering och en chans att visa att bloggjournalistik är likvärdigt. Det finns fortfarande en hel del journalister och andra som har fördomar mot bloggar som säger att de inte läser dem. Men faktum är att bloggjournalistik är en stor del av branschen och förhoppningsvis kommer många att upptäcka att det är likvärdigt, säger Kjell Häglund.

Björn af Kleen hoppas att experimentet ska leda till en ökad förståelse för dagstidningarnas villkor.
– Vår ambition med det vi skriver är att nå utanför den givna och specialinsatta publiken. Det ska kunna tilltala en bredare massa. Nättidningar har kanske inte alltid samma ambition. Det ska därför bli intressant att se deras, kanske friare definition, av god kulturjournalistik. Vi vill också låta oss inspireras av deras kunskaper och idéer.

De tre kollektiven svarar själva för materialet de skickar in. Expressen står dock som ansvarig utgivare.

Har de fått några begränsningar?
– Nej. De har fått måttet att hålla sig till och en budget på 10 000 kronor som de kan disponera fritt. Antingen kan de ge pengarna till frilansare eller använda själva som lön. Annars är det bara de vanliga reglerna kring utgivning som de måste hålla sig till, säger Björn af Kleen.

– Vi gör det här för att det är ett aktuellt ämne och ett roligt och spännande experiment. Om det blir en fortsättning vet jag inte.

Se hela kulturuppslaget

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.