Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen inte på plats i Etiopien

Publicerad: 18 oktober 2011, 10:00

Alla stora svenska medier är på plats i Etiopien. Utom Expressen.


Ämnen i artikeln:

Johan PerssonMartin SchibbyeThomas MattssonExpressen

Martin Schibbye och Johan Persson. Faksimil ETV.

Rättegången mot de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye startar i dag. De flesta av de stora svenska medierna har utsända på plats – dock inte Expressen.
– Det var svåra arbetsförhållanden när Expressens utsända, Kassem Hamadé och Martin von Krogh, som första svenska journaliser kom till Etiopien för att bevaka gripandet av Johan Persson och Martin Schibbye. Våra medarbetare lämnade den gången faktiskt landet efter att vi hade fått signaler från lokala myndigheter om att det nog var lämpligt, och den här gången har vi avstått från att åka på grund av det är så många andra redaktioner på plats och att vi – som alla medieföretag – hela tiden måste värdera var vi kan tillföra mest, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Hur ser prioriteringarna ut?
– Det är extremt allvarligt att journalister som gör sitt jobb riskerar fängelse. Expressen skriver som bekant om Dawit Isaak-fallet varje dag och vi var också den enda redaktionen som åkte till Etiopien när svenskarna greps. Men precis som när vi bevakar Dawit Isaak genom att skicka medarbetare världen runt för att följa upp olika spår, så måste vi också när det gäller det här fallet försöka prioritera hur resurserna används.

På tisdagsmorgonen inleddes rättegången i domstolen Lideta i Etiopiens  huvudstad Addis Abeba efter försening på grund av det stora  medieintresset. Men efter en timme avbröts förhandlingen – och skjuts nu upp till torsdag, rapporterar TT.

Christian Ström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.