Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen-journalist anklagas för sexistiskt beteende

Publicerad: 22 november 2017, 06:36

En medarbetare på Expressen anklagas för sexism och olämpligt beteende, journalister i uppropet #Deadline och Leif Östling avgår efter SVT:s granskning. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson Olsén#MeTooAftonbladetJenny StrömstedtSchibstedExpressenGoogle

Expressen-journalist anklagas för sexistiskt beteende
En medarbetare på Expressen anklagas av flera kvinnor för att ha betett sig på ett sexistiskt och olämpligt sätt, avslöjar Aftonbladet. Mannen har haft kontakt med kvinnorna i sin yrkesutövning, men även kommit med inviter.
– Han skrev otroligt vulgära sms med oralsex som tema och ville att jag skulle ta en taxi ner till Svampen på Stureplan för en utekväll. Jag ville inte, säger en av Aftonbladets källor.

En kvinna hävdar att hon en gång fick avvisa mannen när han kröp ned i hennes säng, i samband med ett jobbtillfälle med övernattning. Själv säger Expressen-journalisten att han är ledsen om någon har missuppfattat hans skämt och att han aldrig försökt "hota sig till en nyhet".
– Det stämmer att jag kan ha en glad jargong mot både män och kvinnor, men jag har ingen avsikt att förminska någon, tvärtom värnar jag så klart alla mina källor, säger han till Aftonbladet.

4084 journalister i uppropet #Deadline
Efter vittnesmålen om övergrepp och sexism i flera branscher blev det igår dags för journalisterna. 4084 kvinnor och icke-binära har skrivit på uppropet #Deadline som publicerades i flera medier.
"Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma. När vi nu äntligen talat med varandra har vi insett att de övergrepp som vi normaliserat faktiskt är både orimliga och oacceptabla" skriver de i uppropet.
Läsarna bjuds sedan på flera berättelser om olagligt och oacceptabelt som skett genom åren ute på redaktionerna.

Olsson Olsén: "Lång resa att förändra gamla strukturer"
Uppropet i journalistkåren har fått många reaktioner. Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén, som själv hanterar två män som anklagas för övertramp, välkomnar att historierna berättas.
– Det är en lång resa att förändra gamla strukturer. På Aftonbladet, på mina tidigare arbetsplatser och inte minst i hela vårt samhälle. Men jag vet, och det kan jag säga med rak rygg, att jag genom alla år agerat på det som kommit till min kännedom. Det här är ju frågor jag brinner oerhört starkt för, som kvinna, som mamma till flickor, som farmor, som människa, säger hon till Aftonbladet.

Strömstedt: Manliga stjärnor och chefer tog sig friheter
TV4:s programledare Jenny Strömstedt skriver i sin krönika om #Deadline att kvinnor har varit i underläge på redaktionerna fram tills alldeles nyligen.
"Själv upplevde jag kommersiell teves födsel på 90-talet med manliga chefer och stjärnor som tog sig tveksamma friheter. Vi har nu förstått att övergreppen inte tagit slut. 2017 är arbetsmiljön bättre. Det måste påpekas. Men det förtar inte tyngden av vittnesmålen i #deadline" skriver hon i Expressen.

Efter SVT:s granskning – Leif Östling avgår
Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling avgår efter SVT:s avslöjande om skatteplanering i #Paradisepapers.
"Uppmärksammade uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryck och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarna, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och 'skatteplanering'", skriver Östling i en kommentar.
Hans uttalanden i samband med SVT:s intervju ledde till den sarkastiska hashtagen #vadfanfårjag.

Tv-journalisten Charlie Rose sparkas efter #metoo
Charlie Rose, känd från "CBS This morning" och "60 Minutes", får sparken av tv-bolaget efter att ha anklagats för sexuella trakasserier av flera kvinnor, skriver CNN. Anklagelserna uppdagades i måndags av Washington Post. Sammanlagt anklagas Charlie Rose för sexuella trakasserier av åtta kvinnor.

Schibsted gör nyemission
Den norska mediekoncernen tar in nya pengar för att stärka kassan och kunna göra strategiska förvärv inom radannonser, skriver Breakit med hänvisning till ett pressmeddelande. Schibsted planerar att ge ut aktier motsvarande 5,2 procent av bolaget i en nyemission, vilket kommer att inbringa miljardbelopp.

Ryssland hotar med åtgärder mot Google
Den ryska statsmakten kommer "vidta åtgärder" mot Google om de statsfinansierade sajterna Sputnik och Russia Today flyttas ner i sökresultaten. Det rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Kreml ska enligt uppgifterna ha skickat ett kravbrev till Googles moderbolag Alphabet. Bakgrunden är ett uttalande av Eric Schmidt, styrelseordförande i Alphabet, som på en fråga om Sputnik sa att bolaget arbetar på att ge mindre utrymme "till den sortens sajter".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.