Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen klandras för kokainfilmen på Persbrandt

Publicerad: 25 februari 2015, 10:08

Faksimil från Expressen.se.

I somras publicerade Expressen en film på när skådespelaren Mikael Persbrandt snortar kokain som en del i en större granskning av narkotikahandeln. Publiceringen kritiserades av bland annat Sanna Lundell som han har två barn ihop med. Nu har PON fällt Expressen för brott mot god publicistisk sed.


Ämnen i artikeln:

Sanna LundellThomas MattssonExpressenMikael Persbrandt

En av sommarens mest omtalade nyheter var den om Mikael Persbrandts kokainintag på en nattklubb i Linköping under 2012. Expressen publicerade filmen som en del i en granskning av narkotikabrottsligheten och dess offer.

Aftonbladets kolumnist Sanna Lundell, som har två barn ihop med Mikael Persbrandt, riktade skarp kritik mot publiceringen. I sin blogg skrev hon bland annat:

"Jag vill att Thomas Mattson frågar mina barn om hur det känns att se sin älskade, fantastiska pappa (jo, även beroendesjuka kan vara bra mammor, pappor, systrar, bröder) riden och uppslukad av sin sjukdom. Hur det känns för dem att deras kompisar för all evig framtid kommer att kunna googla till sig den här filmen och garva rått åt den".

Resumé kunde också berätta att Aftonbladet hade erbjudits filmen tidigare, men tackade nej på grund av etiska skäl.  
– Vi har blivit erbjudna filmen vid flera tillfällen. Första gången var ett bra tag sedan, runt 1,5 år sedan. Vi gjorde bedömningen att den inte tillförde något av nyhetsvärde. Det är redan känt att Mikael Persbrandt har missbruksproblem och att han har haft kontakt med kriminella. Då blir filmen bara integritetskränkande, sa dåvarande redaktionschefen Marica Finnsiö.

Senare valde Mikael Persbrandt att PO-anmäla Expressen för att ha publicerat filmen. Nu har tidningen klandrats av PO/PON, som menar att skådespelaren visserligen är en offentlig och därmed får tåla en mer närgången granskning. Däremot har han inte en samhällsbärande vilket skulle kunna motivera publiceringen.

I sin blogg skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att de "räknade alla äpplen, men PO/PON summerade istället ihop till bara ett päron". Han syftar till att bilderna på Persbrandt måste ses i kontexten där de ingick i en åtta dagars publicering om narkotikabrottslighet. Dessutom framhåller han att de valde att avstå från att publicera stora delar av det omfattande grundmaterialet.

"Expressen argumenterade inför PO/PON för helheten i publiceringen, alltså att man måste bedöma alla åtta dagars artikelserie samlat och inte en enskildhet häri, men PON valde att bryta ut en enda del och pröva den separat och utan sammanhang. Då kan man komma till en annan slutsats om publiceringen än vad Expressen gjorde" skriver han.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.