Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen-krönikör attackerar kollega

Publicerad: 8 oktober 2014, 10:14

Bilan Osman och Ulf Nilson.

Foto: Expressen.

UPPDATERAD Ulf Nilsons krönika om att det mesta har blivit bättre har fått kollegan, Expressen-krönikören, Bilan Osman att gå i taket. Hon vänder sig framförallt emot att han tycker att kolonialismen har varit bra. – Det går ju inte att skriva rasistiska texter bara för att få fler delningar, säger Bilan Osman.


Ämnen i artikeln:

ExpoExpressenUlf Nilson

Ulf Nilson menar bland annat att kolonialismen inte skedde på något perfekt sätt, men att ingenting i livet är perfekt.

"Hade "den vite mannen" inte vågat sig ut (med bössan till hands) skulle världen med säkerhet ha varit mycket sämre..."

Bilan Osman är både Expressen-krönikör och utbildare på EXPO och hon har gått i taket över den egna kollegans krönika.

Med gigantiska typsnitt har hon twittrat.
"Okej. Why. The. Fuck valde jag att läsa Ulf Nilsons text? och läste jag precis att världen är bättre tack vare kolonialism? AHHHHH hjälp."

Ulf Nilson beskriver bland hur islamisterna är på frammarsch medan IS halshugger människor så gått som varje vecka. Han räknar med att islamisternas offensiv blir svårstoppad och att det lär dröja innan Israel får fred.

Expressen-krönikören menar att det inte går att råda bot på situationen genom väpnade uppror och tycker att kolonialismen har fått obefogat mycket kritik.

"Det har inte gått så bra och inte sällan skyller man - liksom i Afrika - på kolonialismen, som förvisso inte var utan fel, men som onekligen försvann i början av 1960-talet."

Ulf Nilson konstaterar att det än idag finns många fattiga områden, men att "det mesta har blivit bättre".

Han tycker exempelvis att kristna missionärer har åstadkommit underverk när det gäller sjukvård och annat.

"Kanske är det rimligt att här slå fast att kolonialismen trots allt var bra på många sätt. Ja, jag skriver b r a. Den fick bära hundhuvudet för mycket, men den spred civilisationen.

– Det är ju inte första gången som Ulf Nilson kastar ur sig en del dumma och ogenomtänkta krönikor, säger Bilan Osman till Resumé.

Hon tycker att hans krönika dels förminskar de negativa erfarenheterna som kolonialismen förde med sig med miljontals människor som dom, dels konsekvenser som ett vissa länder idag ligger långt efter i utvecklingen.

Han skriver att man ska tacka den "vite mannen"?
–  Jag är i första hand en antirasist och jag ser inte det faktum att vi skriver krönikor för samma tidning som ett skäl till att undvika att kritisera honom, säger Bilan Osman.

Hur långt får man egentligen gå för att väcka reaktioner med en krönika?
– Det går ju inte att skriva rasistiska texter bara för att få fler delningar. Som journalist försöker man ju skriva texter som når ut till människor, säger Bilan Osman.

Resumé har sökt Ulf Nilson.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

ExpoExpressenUlf Nilson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.