Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen namnger utpekade skribenter – får mothugg

Publicerad: 18 januari 2017, 15:45

Expressens kulturchef Karin Olsson namnger de Aftonbladet Kultur-medarbetare som pekats ut som ”Kreml-vänliga” i en forskarrapport. Hon riktar hård kritik mot deras agerande på sociala medier.
– Olsson är direkt fientlig mot fri journalistik, kontrar Aftonbladets Åsa Linderborg.


Ämnen i artikeln:

Expressen KulturKarin OlssonÅsa LinderborgAftonbladet

I den uppmärksammade forskarrapporten ”Russia’s strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case” berättade forskarna om tre icke namngivna medarbetare på Aftonbladet Kultur som deltog i Kreml-vänliga forum och som även spred rysk desinformation i sina artiklar. Rapporten lyfte fram att Aftonbladet Kultur var den tydligaste kanalen för ett ”pro-Kremlskt” narrativ men vidhöll samtidigt att den knappast var infiltrerad av Putin-agenter. Rapporten har senare fått hård kritik från bland annat forskarna Erik Lindenius och Jesper Enbom vid Umeå universitet.

I dag valde Expressens kulturchef Karin Olsson att gå ut med namnen på de tre medarbetarna. I en skarpt kritisk text kritiserar hon Åsa Linderborg för att ge redaktionell plats åt Maj Wechselmann och Tord Björk. Den tredje medarbetaren, Jan Myrdal, har inte förekommit i Aftonbladet Kultur på många år.

Olsson menar att dokumentärfilmaren Wechselmann i en mängd poster på Facebook spridit rysk propaganda från nationalistiska nyhetssajter samt uttryckt sig gillande om Vladimir Putin. I de artiklar som Wechselmann publicerat på Aftonbladet Kultur menar Olsson att hon vinklar i linje med de verklighetsbilder som Kreml vill föra ut.

Den andre medarbetaren, Tord Björk, har endast förekommit på debatt-sidorna en gång, och då med fyra andra medskribenter. Det ska sägas att debatt-sidorna har enskilda redaktörer. Olsson hävdar att Björk, med bakgrund som miljöaktivist, är starkt engagerad i den pro-ryska propagandamiljön. Hon menar även att Björk spridit falska telegram på sajten Ukrainabulletinen, en sajt där även Wechselmann medverkat. Olsson namnger även en mängd andra människor som vad hon anser rör sig i pro-ryska kretsar. Utöver dessa personer anser Olsson att Aftonbladet Kultur ”frenetiskt” drivit berättelsen om fascismen i Ukraina som det stora problemet, snarare än den ryska invasionen. Hon avslutar:

”Oavsett hur mycket Linderborg känt till om vissa, enskilda skribenters aktiviteter på nätet, är det anmärkningsvärt att de kunnat få tillgång till en så stark plattform som Aftonbladet.”

I ett lika skarpt kritiskt svar hävdar Åsa Linderborg att Olsson är ”direkt fientlig mot fri journalistik”. Hon hävdar att man som publicist endast kan ta ansvar för det material som publiceras på sidorna och inte i exempelvis sociala medier.

”Hon borde veta att man som publicist bara kan ansvara för det som går i tryck. Vad folk sysslar med på sin fritid, eller vem som är ens föräldrar, är ovidkommande och bortom kontroll. Uppenbarligen har Karin Olsson inte förstått allvaret i vare sig de ogrundade anklagelserna mot Aftonbladet eller den förintande kritiken mot Kraghs och Åsbergs rapport.”

Hon avslutar:

”Erik Lindenius och Jesper Enbom vid Umeå Universitet har krävt en haverikommission kring publiceringen av Kraghs och Åsbergs ovetenskapliga och antidemokratiska sammelsurium. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson borde fundera på samma sak.”

Läs den fullständiga forskarrapporten här.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.