fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen om publiceringen av Birro och SD-toppen

Publicerad: 29 januari 2015, 13:15

Faksimil av Expressens publicering.

UPPDATERAD. Vid lunchtid publicerade Expressen bilder på deras förre krönikör Marcus Birro och delar av Sverigedemokraternas partiledning. Det har fått de sociala medierna att explodera.

Ämnen i artikeln:

Marcus BirroThomas MattssonExpressenSverigedemokraternaMagnus Alselind

FT

Fredrik Thambert


Marcus Birro var krönikör i Expressen fram tills i vintras, då han tvingades lämna tidningen. Detta efter att ha medverkat i den högerextrema sajten Exponerats podcast RML. I dag har han fångats på bild av Expressen tillsammans med SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson samt riksdagsledamöterna Linus Bylund och Martin Kinnunen.

Men när Expressen frågar honom om mötet vill han inte säga något om dess syfte:
– Jag vill inte prata med er. Aldrig i livet. Hälsa Thomas Mattsson.

Marcus Birro har tidigare uttalat sitt stöd för Kristdemokraterna och kandiderade år 2011 till posten som partiledare. Men kandidaturen drog han tillbaka efter bara ett dygn. Tidigare i dag, sedan KD-ledaren Göran Hägglund aviserat sin avgång, skrev han kryptiskt på Facebook: "Hör av er, KD...".

Expressens publicering av bilderna har fått Twitter att svämma över av kommenterar. Många skojar friskt och hyllar tilltaget, men vissa ifrågasätter nyhetsvärdet. Exempelvis Ivar Arpi som är redaktör på den liberala tidskriften Neo: "Vad är det för fel på Expressen?! Först sparkar de Birro och nu jagar de honom för att se vilka han äter lunch med?" skriver han.

Expressens redaktionschef Magnus Alselind förklarar publiceringen för Resumé:
– Marcus har ju tidigare kontaktat Kristdemokraternas valberedning och erbjudit sina tjänster som partiledare samt skrivit debattartiklar om hur han skulle kunna leda KD. Att han nu istället har kontakt med andra partitoppar - i detta fallet SD - är självklart intressant med tanke på att han är en känd debattör.

Hur bedömer du allmänintresset kontra integritetsaspekten?
– Om Linus Bylund och Mattias Karlsson har lunchmöte med en känd debattör i närheten av riksdagshuset är det nyhetsintressant för våra läsare.

Hur många delningar tror du att ni kommer få på artikeln?
– Vet ej. Vi tycker att det är en bra nyhetsbild i vårt politikarbete av vår fotograf Mikael Sjöberg, och vi tycker att frågorna från vår reporter Fredrik Lennander till Birro och SD-topparna är relevanta. Det tyckte uppenbarligen också bland andra Metro och Aftonbladet som följt upp vår nyhet.

Själv har Marcus Birro publicerat ett rasande angrepp mot Expressen på sin Facebook-sida. Han skriver bland annat att mötet med SD-politkerna inte var hemligt, och att han inte har för avsikt att gå med i partiet.

"Anständighet, någon? Har ni inte jagat skiten ur mig tillräckligt länge? Räckte det inte med att ge mig sparken? Vad sysslar ni med? Skäms ni inte? (...) Vad skiljer en Niklas Svensson från en skvallerjournalist? Skvallerjournalisten bemöter människor med större respekt. Dessutom anser jag mig faktiskt ha rätten att äta lunch med exakt vilka människor jag vill. Det är en, har jag hör, en rättighet i ett fritt land".

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev