söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen om terrorist-bilden: En självklarhet att publicera

Publicerad: 19 november 2015, 09:58

Expressens chefredaktör om beslutet att gå ut med bild på den misstänka terroristen.

Foto: Jonas Eltes.

Flera medier har gått ut med namn och bild på den misstänka IS-terroristen. Först av alla var Expressen. En självklarhet, enligt chefredaktören Thomas Mattsson.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonExpressenIS

FT

Fredrik Thambert


På gårdagens presskonferens ville inte Säpo gå ut med uppgifter kring identiteten på den misstänkte terroristen som befinner sig i Sverige. Detta med hänvisning till att det skulle försvåra deras arbete. Men i morse var Expressen först med att gå ut med namn och bild på mannen. Därefter har flera medier följt efter.

Att gå med bilden, trots det känsliga läget, kommenterar chefredaktör Thomas Mattsson så här:
– Det var en självklart att redovisa dessa uppgifter givet det uppenbara allmänintresset, nyhetsvärderingen och det publiceringsunderlag som Expressen hade, men som jag förstås inte kan kommentera, och jag har konstaterat att efter Expressen så har också Aftonbladet, Sveriges Television samt Dagens Nyheter fattat samma beslut. Nyss gick Vestmanlands Läns Tidning också ut med bilden som var i Expressen, och innan den här dagen är slut kommer nog alla stora medier gjort samma nyhetsvärdering, säger han.

Flera medier, som Gefle Dagblad och VLT, har sedan igår förstärkt polisbevakning som en konsekvens av den ökade terrorberedskapen. Thomas Mattsson vill inte ge några kommentarer kring deras säkerhetsarbete.
– Expressen har en ständigt pågående granskning av terroristorganisationen IS och så sent som i tisdags publicerade vi namn och bild på 29 män som lämnat Sverige för att strida för IS i Mellanöstern, vi tycker att det här är en samhällsviktig journalistik och utan att kommentera eventuella säkerhetsåtgärder kan jag ändå säga att det inte finns någon konkret hotbild mot tidningen, uppger han.

Att bilden på den misstänkte terroristen har publicerats på flera håll kan få positiva effekter.
– Jag tror att det är viktigt att när det gäller spridning av bilder att polisen måste få hantera sitt arbete på ett bra sätt. Jag kan inte kommentera det. Men generellt sätt kommer det in väldigt mycket uppgifter om en bild kommer ut, säger Kjell Vikström, säkerhetschef på Säkerhetspolisen, till Sveriges Radio.

Mats Löfving, chef för Nationella Operativa Avdelningen inom polisen (NOA), säger att polisen kan dra nytta av att allmänheten får kännedom om utseendet på mannen.
– Nu när bilden är spridd tror vi att vi kan ha nytta av det. Vi kan få in fler tips och iaktagelser, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

Resumé har också sökt Aftonbladets publisher Jan Helin.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev