Media
Expressen omplacerar erfarna sportreportrar
Publicerad: 1 februari 2017, 13:36
Mattias Ek, Rbert Börjesson, Mats Bråstedt och Mathias Lühr har alla blivit omplacerade. Den sistnämnde har slutat.
Expressen tvingar några av sina mest meriterade sportjournalister bort från sina tjänster. Mattias Ek, Robert Börjesson, och Mats Bråstedt och Mattias Lühr blev omplacerade inför årsskiftet. Den sistnämnde valde att lämna tidningen.
SPORT-Expressen har tappat rutin, erfarenhet och personliga röster efter årsskiftet. Redaktionsledningen har beslutat att omplacera Mattias Ek, Robert Börjesson, och Mats Bråstedt och Mattias Lühr till andra delar av tidningen. Enligt Resumés uppgifter som bygger på flera av varandra oberoende källor med insyn i tidningens verksamhet har medarbetarna fått byta tjänster med motiveringen att de inte uppfyller tidningens trafikmål. Nu har Mathias Lühr valt att lämna tidningen helt.
– De som lämnar har varit med länge och de är oroligt duktiga journalister. Jag hade gärna sett att de hade stannat på sporten, men nu har redaktionsledningen valt att lägga om resurserna och sporten tappar fyra tjänster. Samtidigt får vi ytterligare resurser att göra tv, säger Expressens sportchef Pär Andersson till Resumé.
Varför är det just de här fyra medarbetarna som fått lämna?
– Det handlar om att man gjort en översyn av hela verksamheten och tillsatt folk på positioner där det behövs. Det handlar om fyra tjänster och sedan att det blev just de här personerna kan inte jag svara på.
Enligt våra uppgifter har de fått motiveringen att de inte drar in tillräckligt med klick?
– Det har åtminstone aldrig jag hört talas om.
Vad innebär det här beslutet för er på sporten?
– Vi blir fyra personer färre och ska fortfarande hålla samma kvalitet. Förhoppningsvis kommer vi inte att tappa, men tjänsterna kommer inte att ersättas.
Hur ska ni göra för att inte tappa i kvalitet?
– Det återstår att se, men så här ser det ut på flera redaktioner i dag. Det är inte bara fast anställda som står för innehållet.
Expressens redaktionschef Magnus Alselind berättar att tidningen löpande omorganiserar personalstyrkan på tidningen och utöver de fyra sportjournalisterna är det flera andra som fått nya tjänster den senaste tiden.
– Vi måste ha en organisation som går i linje med de omställningar som sker i medielandskapet. Som vi berättade tidigare i dag har vi tagit ytterligare marknadsdelar från Aftonbladet. Om vi ska gå om även digitalt måste vi tillföra resurser och bli ännu bättre på breaking news och Expressen TV.
– De personer som fått nya tjänster från sporten är erfarna och starka reportrar som genom sitt kunnande också kan göra nytta vid nyhetsdesken eller för tv-verksamheten. Det finns flera exempel på reportrar som gjort den övergången. Jag själv och Thomas Mattsson har en bakgrund på sporten och gick sedan över till nyhetsbevakning som ett exempel. Som sportreporter lär man sig att hålla en hög produktionstakt och vara noga med detaljer. Kvalitéer som är viktiga för en nyhetsreporter.
Varför tar ni resurser från just sporten?
– De är duktiga journalister som har gjort ett bra jobb. Därför är de också attraktiva för andra avdelningar. Sedan är det också så att sporten bevakade ett Fotbolls-VM och ett OS 2016, det gör de inte ett år. Sport-Expressen var för övrigt större än Sportbladet en av veckorna innan Aftonbladet lämnade KIA-index och det var efter omorganisationen.
Varför blev det just de här reportrarna som omplacerades?
– Exakt varför varje enskild person som jobbar för oss får andra uppgifter kan jag inte svara på. Klart är att Aftonbladet är bra på breaking news och vi vill vinna den positionen därför gör vi den här förändringen precis som många andra. Exempelvis har duktiga nattredigerare gått in som webbredaktörer, sportredigerare har gått till tv. Det finns flera exempel på medarbetare som har andra nyheter i den nya organisationen. Det är inte konstigare än att vi samlar resurser till breaking news eftersom det behövs.
Men om de är specialreportrar som är profiler inom sina områden. Varför kunde de inte fortsätta med det?
– I första hand är de skickliga journalister. Det viktiga med Expressen är att vi gör det här tillsammans. Vi sitter inte med ett onlinebolag utan man bidrar där man behövs mest för tillfället.
Vi har fått uppgifter om att sportreportrarna omplacerades eftersom de inte drog in tillräckligt med trafik?
– Det finns ingen sanning i det.
Ni har inga trafikmål för enskilda medarbetare?
– Vi vill ha trafik, men de förväntningarna handlar om var man jobbar i organisationen. Vilka arbetsuppgifter man har. Skriver man jättemånga artiklar drar man mer trafik än en grävreporter som kan jobba med en text i flera månader.
Men det är flera som har bytt arbetsuppgifter den senaste tiden?
– Jättemånga och jag kan inte svara på vad alla tycker om det, men mycket resurser behövs till breaking news och tv. Det är ingen hemlighet