Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen överväger att lämna KIA-Index

Publicerad: 19 januari 2017, 14:27

Foto: Andreas Elgstrand

I mellandagarna hoppade Aftonbladet av KIA-Index. Nu funderar Expressen på att göra detsamma.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonKia-IndexExpressen

För två veckor sedan lämnade samtidliga sajter inom Schibsted KIA-Index mätningar. Expressen reagerade starkt över att konkurrenten Aftonbladet hoppade av den officiella valutan när de började närma sig i antalet unika webbläsare.
– Det är som om man mitt i en fotbollssäsong plötsligt vill sluta räkna poäng utan istället bara målskillnad bara för att man förlorat några matcher, sa chefredaktör Thomas Mattsson till Resumé.

Sedan dess har Expressen kommunicerat ut flera nya trafikrekord. Men frågan är hur länge till som de kommer att finnas med i KIA-Index.
– Vi utvärderar frågan om KIA-index nu, men det finns förstås ingen långsiktig rimlighet i att Expressen som vinner marknadsandelar hur man än räknar, vare sig det är individer i Orvesto Internet eller unika webbläsare, ska släppa all denna data till en konkurrent som inte berättar något för marknaden, säger Thomas Mattsson.

Schibsted är fortfarande med i Orvesto Internet, men har meddelat att de arbetar med att ta fram nya valutor för att mäta digitalt.
– Schibsted är marknadsledare och har därmed ett ansvar. Därför måste vi ta första steget genom att se till att vårt eget ekosystem mäts på ett transparent och korrekt sätt. Vi anser att branschen måste röra sig mot nya riktiga mätvalutor och effektmätningar och vi är förstås öppna för en dialog om detta, sa Schibsted Sales and Inventory:s vd Anders Nylander i samband med avhoppet.

Den här veckan har Expressen kommunicerat att antalet startade strömmar har ökat kraftigt det senaste året. Förra veckan noterade de 9,4 miljoner strömstarter, och 2016 hade Expressen TV totalt 350 189 119 strömstarter. Det var en ökning om 77 procent jämfört med 2015. Men sedan en tid tillbaka är de inte med i KIA-Index webb-tv-mätningar.
– Expressen TV lämnade KIA-index vecka 45 i fjol, på grund av att Aftonbladet TV hade slutat redovisa sina siffror efter att Expressen TV hade blivit störst på desktop-tv. Vi kan inte ensidigt avslöja vår publikstatistik när huvudkonkurrenten mörkar, det gäller webb-tv likväl som tidigare TS-upplagan som ju Aftonbladet också hoppade av när Expressen gått om i print, säger Mattsson.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.