Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen polisanmäls

Publicerad: 26 oktober 2010, 13:18

Polismyndigheten i Skåne har fått en anmälan kring Expressens vapenköp. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson anmäls för anstiftan av vapenbrott och reportern Diamant Salihu anmäls för vapenbrott. Polisen håller med anmälaren.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Thomas Mattsson. Foto: Björn Elgstrand.

Den 24 oktober köpte Expressens reporter Diamant Salihu en CZ 70-pistol och tillhörande ammunition för 20 000 kronor.

Nu anmäls reportern för vapenbrott eftersom han har ägt ett vapen som han inte har rätt till. Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, anmäls för anstiftan till vapenbrott.

Enligt anmälaren har bevisen för detta brott publicerats i Expressen den 25 oktober med anledning av en artikel med rubriken: ”Vapen på 5 timmar/Expressens reporter testar: Så lätt är det att köpa en pistol på svara marknaden i Malmö.”

Enligt anmälaren har vapen och ammunition sedan överlämnats till polismyndigheten och enligt vapenlagen kan detta ske utan åtal om åklagaren anser att det är motiverat från allmän synpunkt. Men polisen har alltså sin uppfattning klar redan innan åklagaren har hunnit utreda ärendet:

– Det är klart att det har begåtts ett vapenbrott. Vi vet ju att vapnet har skaffats på illegal väg, säger Calle Persson, informatör vid polismyndigheten i Skåne.

Han förstår visserligen Expressens invändning att det inte ligger något uppsåt bakom, men detta spelar uppenbarligen ingen roll i sammanhanget:

– Precis som med andra ärenden får vi låta en åklagare titta på det hela, säger Calle Persson.
Anmälaren menar också att Expressens medarbetare understött kriminella kretsar som bland annat handlar med illegala vapen och att det finns en risk att: ”Expressen-pengarna kommer att användas i nya kriminella affärer.”

Anmälaren tycker också att det befängt att hävda anonymitetsskydd för vapenhandlare som uppgiftslämnare: ”Att det skulle vara lagligt att begå brott som att sälja och köpa vapen utan skydd av

Tryckfrihetsförordningen faller på sin egen orimlighet.

Idag gick Metro ut med att man budade på en kalashnikov, men till skillnad från Expressen genomförde Metro aldrig något köp:

– Det verkar som att tidningarna har mycket pengar att spela med just nu, säger Calle Persson.

Resume.se har sökt Thomas Mattsson. Han har kommenterat polisanmälan i sin blogg idag efter Resumés avslöjande. Han gör en återblick kring hur det gick till då Gunnar A. Bolin tilldelades Stora Journalistpriset. Gunnar A Bolin var chefredaktör för Läkartidningen och har beskrivit hur han och ett vittne bevakade tyska läkemedelsföretaget Boehringer, som tillverkade Preludin, som svenska narkomaner använde vid den tiden.

Gunnar A. Bolin lyckades köpa Preludin utan recept och klarade sig igenom tullen. Till slut drogs Preludin in. Kontentan av Thomas Mattssons resonemang är att journalistiken ibland fordrar "ovanliga arbetsmetoder." Han konstaterar också att han hade like lite brottsligt uppsåt som Gunnar A Bolin hade då det begav sig 1965.

Thomas Mattsson hävdar att Expressens motiv var att skildra problemen kring illegala vapen, som poliser och politiker i Malmö krävt "hårdare tag emot."

Han poängterar också att sådana händelser ändå tillhör undantagen inom svensk journalistik och att det nu är upp till åklagaren att avgöra ärendet.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.