Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen-profilens kampanj – kräver att Lundsberg läggs ner

Publicerad: 27 augusti 2013, 11:58

Johan Petré, som blev mobbad på Lundsberg, är inte lika säker som Jan Guillou och Niklas Svensson på att internatskolorna bör läggas ner.

Foto: Resumé och Scanpix.

Aftonbladets Jan Guillou och Expressens Niklas Svensson uppmanar utbildningsminister Jan Björklund att lägga ner internatskolorna. Framgångsrike byrå-vd:n Johan Petré började på Lundsberg som 13-åring men slutade efter bara ett halvår på grund av att han blev mobbad. Han har hemska minnen och en permanent nackskada därifrån, men han är inte lika kategorisk som kvällstidningsprofilerna.


Ämnen i artikeln:

Johan PetréJan Guillou

Det stormar kring Lundsberg, återigen. De senaste uppgifterna gäller nya misshandelsfall – elever hölls fast och brändes med strykjärn på nollningen. I dagens Aftonbladet  uppmanar Jan Guillou ubildningsministern Jan Björklund att lägga ner internatskolorna. Guillou gick själv på Solbacka och skrev om sina skräckminnen i boken Ondskan.

Han menar att kulturen av kamtratuppfostran och pennalism måste få ett slut. Han vill att Lundsberg och Sigtuna läggs ner. Niklas Svensson på Expressen kräver samma sak och använder hashtagen #StängLundsberg på Twitter.

Resumé ringde upp Johan Petré – grundare av framgångsrika Petré Event – som började på Lundsberg som 13-åring 1994, men som slutade efter bara ett halvår på skolan för att han blev mobbad av en kille i samma årskurs. Det började med att Petré kom med en KappAhl-påse.

–      Det tyckte alla var jättetöntigt, det var väldigt mycket yta där.

Kamratfostran var inte heller någon trevlig upplevelse som 13-åring.

– Man kallades för "tarm" när man började där och 9:orna kunde göra vad de ville med oss. Det var en tuff jargong, man skulle putsa 9:ornas skor och jag minns när de kom in på natten med vad de sa var saft – men det var hembränt och de hällde det över mig.

–      Om jag hade börjat där i ettan på gymnasiet i stället tror jag att det hade blivit bättre. Men att börja som 13-åring när man är lite vilsen, det var inte bra.

På Lundsberg fick Johan Petré även en nackskada som sitter i än i dag.

–      Gymnastikläraren tog inte emot mig på rätt sätt. Efteråt blev jag knuffad i diket av killen som mobbade mig och då förvärrades skadan.

Trots hemska minnen är Johan Petré inte beredd att säga att internatskolorna ska läggas ner.

–      Lundsberg har sina positiva sidor också, idén med att fostra unga kan vara positivt på flera sätt, men systemet bör ses över.

Hur påverkades du av dina erfarenheter från Lundsberg?
– Jag har vuxit av det och fått "skinn på näsan" av att ha haft det tufft i skolan.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Johan PetréJan Guillou

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News