Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen sänker fotografernas arvoden

Publicerad: 12 januari 2015, 12:24

Karolina Westerdahl.

Foto: Bonnier.

Expressen sänker frilansarvodena för fotografer som arbetar för tidningen. Detta efter att i slutet av fjolåret gjort sig av med alla fast anställda fotografer.


Det finns i dag inget avtal mellan Bildleverantörernas förening (BLF) och arbetsgivarna. Därför är det nu upp till varje tidning att hitta sin egen prisnivå.

Expressen, som i slutet av 2014 gjorde sig av med alla fast anställda fotografer, sänker nu sina arvoden till frilansfotografer jämfört med BLF:s indexjusterande prislista.

För en åtta timmars arbetsdag vill kvällstidningen betala 5388 kronor, jämfört med 5704 kronor som BLF förelsår. För ett långpass på 12 timmar erbjuder Expressen 7388 kronor (BLF: 8336 kronor). Om arbetsdagen överstiger 12 timmar är det 400 kronor/timmen som gäller.   

För planerade längre jobb drar de en gräns vid sex timmar (4388 kronor). För de jobb som tar längre tid utgår en ersättning på 400 kronor i timmen. Flerdagarsjobb "bör ha en begränsning till 8/h dagen, oavsett arbetsinsats" vilket ger 5188 kronor.

Expressens bildchef Karolina Westerdahl motiverar sänkningen med att tidningen måste anpassa sig till rådande klimat i mediebranschen.
– Vår organisation har fått ta en del smällar, men vi vill fortsätta vara bra och satsa ännu mer på bildjournalistik. Det är ingen konstigt – vi har haft specialavtal för längre jobb tidigare men nu sätter vi det på pränt. Vi tycker att det är en rättvis prislista, säger hon.

Just nu håller tidningen på att informera alla fotografer om den nya prislistan.

Vilka reaktioner har ni fått?
– Jag diskuterar inte privata samtal, säger Karolina Westerdahl.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.