Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Expressen ska bli tydligast i svensk press"

Publicerad: 12 januari 2012, 08:33

Thomas Mattsson.

Foto: Jonas Eltes.

Expressens inför en ny källhänvisningspolicy som lånar idéer från USA. Chefredaktören Thomas Mattsson hoppas därmed att tidningen ska bli tydligast i svensk press.


Ämnen i artikeln:

PONExpressen

I Thomas Mattssons blogginlägg – fler länkar till källorna och  tydligare credit i texterna framgår att han vill att det ska bli enklare  att: "värdera uppgifter, och dessutom lättare att söka sig till de  originaltexter i andra medier som vi har citerat ifrån."

Den nya kvalitetspolicyn slår bland annat fast att tidningen ska vara generös med credit till andra tidningar och tv-program."

Expressen  har sedan tidigare en princip om att man i normalfallet ska ange källa  redan i ingressen, men viktiga frågor handlar också om att man även ska  kredda uppgifter som den egna redaktionen har tagit fram före andra  medier.

Det väcks även frågor om man ska kredda sånt som redan är allmänt känt från många andra medier, resonerar Thomas Mattsson.

Den  nya policyn införs från och med den 1 februari och de nya riktlinjerna  innebär bland annat att Expressen ska arbeta mer som amerikanska medier,  vilket innebär att man inte bara ska ange källa till en sakuppgift,  utan även redovisa var rapporteringen började. Enkelt förklarat  Expressen ska "kredda den redaktion som satte saken på agendan."

En  annan nyhet rör djuplänkning, vilket innebär att om läsaren får ett  referat från en text av ett utländska media ska denne också enkelt kunna  klicka sig vidare till originalversionen.

Thomas Mattsson  konstaterar att Expressen från gång till annan avstår från  källhänvisningar och länkar av rena pressetiska orsaker.

Ett  exempel rör då man i känsliga fall kanske hellre skriver tidningen på  orten för att undvika onödig publicitetsskada i ett riksmedia. Men detta  är som sagt undantagsfall.

Thomas Mattsson konstarar dock att det  nya sättet att jobba innebär en del merjobb för Expressen samt att det  kan bli svårt med olika gränsdragningar.

Han pekar samtidigt på en  rad tidigare förändringar som har gått i den riktning som han nu vill  med Expressen. Alltifrån en daglig rättelsespalt och dagliga läsarfrågor  till kvalitetsredaktörer till att tidningen redovisar pressetiska  klander på ett mer framträdande sätt, har gått inom klander så långt  tillbaka som 2003 och även börjat direktlänka till PON:s beslut.

Thomas Mattsson avslutar sitt blogginlägg med:

"Om du har tips på relevanta länkar, hör av dig till oss så adderar vi dem."

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

PONExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.