Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen stoppar Birro från att skriva om sin tro

Publicerad: 16 december 2013, 09:47

Marcus Birro

Expressens ondagskrönikör Marcus Birro är känd för sin kristna tro. Men nu är det stopp för trosbetrakelser i hans texter för tidningen. Detta efter en text där Marcus Birro kritiserade hinduismens kastsystem.


Ämnen i artikeln:

Marcus BirroExpressen

Som skribent och debattör tar Marcus Birro titt som tätt utgångspunkt i frågor om tro och etik. Han är själv katolik och har tidigare gått ut med att han gärna skulle se sig själv som partiledare för Kristdemokraterna.

Den 13 november skrev Marcus Birro en Expressen-krönika under rubriken "Människor söker efter frid och sammanhang som räcker längre än till nästa fylla". I krönikan diskuterade Marcus Birro hinduismen och dess kastsystem:

"Längst ner på den skalan finns de kastlösa, Badifolket, som för att inte besmitta de från högre kast är hänvisade till att bo i enkla hyddor långt ute på landsbygden. De äger ingenting. Det finns ingen mat och inget vatten. Flickorna där, åtta och nioåriga barn, våldtas och misshandlas av främmande män systematiskt och skoningslöst, enligt svenska organisationen Love Nepal som jobbar med att rädda flickorna. Allt sanktionerat av den hinduistiska tron.", skrev Marcus Birro bland annat i texten.

Krönikan var kontroversiell och Marcus Birro anklagades, enligt egen utsago, för att vara högerextrem och rasist. Efter krönikan där han jämförde olika trossystem får inte Marcus Birro skriva om religion på obestämd tid. Det berättar han i Världen I dags podcast "Berggren och Birro".  

– Expressen har sagt till mig att inte skriva mer om min tro i tidningen på ett bra tag. Den här krönikan var en av de dropparna, säger Marcus Birro i podcasten  

Skribenten anser att det är märkligt om stoppa honom från att jämföra olika trossystemen:

– När det kommer till feminismen och synen på män finns det inga problem att säga att det finns strukturer. Om vi gör det på vårt sätt som kristna och jämför olika trossystem får vi kritik. Då är det inte okej.    

Marcus Birro är alltjämt krönikör i Expressen. För en tid sedan gav Expressen honom en liten öppning om att han kommer att få skriva om sin kristna tro framöver.

– Jag hade haft det här på känn innan och nu har jag lugnat ner mig. Jag tycker också att Expressen har en poäng. Det var lite väl många texter om tro för ett tag sedan. Nu har de sagt att jag kan skriva om det var tredje månad ungefär. Det kan ju vara bra att skriva om andra saker som krönikör.

Resumé söker Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för en kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Marcus BirroExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.