Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen större än Aftonbladet – igen

Publicerad: 21 juni 2012, 08:44

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen.

Foto: Jonas Eltes.

(UPPDATERAD) Expressen hade en större betald upplaga än ärkerivalen Aftonbladet i april. Tre av de fem senaste månaderna har Expressen varit störst i print. Det har inte hänt sedan 2001.


Aftonbladet dominerar stort på nätet men i print har Expressen gått om i betald upplaga. Det handlar om några fler tusen exemplar. Expressen vill inte redovisa några siffror, men Aftonbladet har öppet redovisat sin betalda upplaga på 218 900 exemplar i april.

Maj-siffrorna har inte kommit än, men Expressen har stora hörhoppningar om att vara störst även den månaden och även i juni. Tidigare har man varit störst även i december och januari.

–       Vi kommunicerar inte siffror externt, men vi är glada över utvecklingen när det gäller ökade marknadsandelar i print, säger editionschefen Magnus Alselind till Resume.se.

Aftonbladets publisher Jan Helin:

– Aftonbladet är Sveriges överlägset mest lästa dagstidning och  dessutom mest lönsam på grund av vår offensiva och innovativa digitala  strategi.

– Expressen och Aftonbladet går inte längre att jämföra vad avser upplaga. Orsaken är att Expressen inte längre är transparenta. Expressen har inte redovisat en enda månadssiffra sedan november 2010 och då bakade man i vanlig ordning ihop Expressen + GT + Kvällsposten. Rimligen blir det ändring på den ordningen framåt sedan GT och Kvällsposten nu är ett eget affärsområde som naturligtvis måste vara transparenta med sina siffror ut mot sina kunder, säger Jan Helin.

Aftonbladet är i dag transparenta via redovisningen i PwC print och publicerar månatligen rena försäljningssiffror för printupplaga, digital upplaga, jämförbara räckvidder för såväl printutgåvan som de digitala utgåvorna från Sifo.

I senaste Orvesto konsument har Aftonbladet print 62 000 läsare fler än Bonniers tre kvällstidningar tillsammans. Medan Expressen + GT + Kvällsposten i print tillsammans har 39 000 fler läsare än oss på söndagar.

– Den viktigaste siffran för att förstå vem som är störst är dock totalräckvidden. Aftonbladets totalräckvidd i april är 2 448 000 per dag. Och då är inte ens mobilen, som når 735 000 unika dagliga inte ens inräknad ännu på grund av att Sifo inte är färdiga med att kalibrera mobil och webbsiffror, säger Jan Helin.

– Det gör att det verkliga gapet till Expressen + GT + Kvällsposten torde ligga på över en miljon läsare varje dag.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.