Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen till HD om ”35-åringen”

Publicerad: 22 maj 2013, 07:00

Expressen går nu till Högsta domstolen för att slippa stå för rättegångskostnaderna i ett förtalsmål som man vunnit. Tvisten gäller "35-åringen" som tidigare häktades för mordet på Anna Lindh. Det skriver nyhetstjänsten Mediatrender.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Efter mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003 häktades en person som i medierna kallades för "35-åringen". Han friades senare från anklagelserna.

35-åringen menade att han blivit utpekad och förtalad i flera tidningar. Därför stämde han Sydsvenskan och Expressen. Domstolarna gick i båda fallen på tidningarnas linje; 35-åringen hade inte utsatts för förtal.

I  båda målen menade domstol först att 35-åringen skulle stå för rättegångskostnaden för de tidningar som stämts och friats. 35-åringen  överklagade dock beslutet när det gällde rättegångskostnaderna – och fick faktiskt  rätt i Högsta domstolen. HD beslutade i december förra året att befria  35-åringen från skyldigheten att stå för Sydsvenskans kostnader. Motiveringen var då att  han haft befogad anledning att få sin sak prövad i domstol, skriver Mediatrender.

I tvisten med Expressen valde Svea hovrätt att följa HD:s linje, det vill säga att 35-åringen inte skulle stå för Expressens kostnader trots att Expressen vunnit målet. Hovrättens beslut kom den 15 mars i år.

Expressen har nu överklagat hovrättens beslut till Högsta domstolen. Expressen vill nu att HD befriar Expressen från att betala sina rättegångskostnader i tingsrätten och i hovrätten - totalt 167 000 kr plus ränta. Expressen avser att senare utveckla grunderna för sitt överklagande, skriver Mediatrender.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.