Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen utsatt för hatkampanj efter friande i förtalsmål

Publicerad: 1 mars 2017, 09:55

Foto: Andreas Elgstrand

Expressen berättade imorse om att det just nu pågår en orkestrerad hat-kampanj mot tidningen efter det uppmärksammade förtalsmålet, där tidningen friades. Bakom kampanjen står den anonyma gruppen "Medborgarinitiativet".


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterNäthatThomas MattssonExpressen

Expressen rapporterar att kampanjen dragits igång efter att tidningen nyligen friats i ett förtalsmål där man stod åtalade för att 2013 ha avslöjat en anonym näthatare. Expressen friades på alla punkter.

Domstolsärendet rörde upp känslor bland främlingsfientliga krafter på nätet. Bland annat valde den rasistiska hatsajten Fria Tider att samla in pengar till stöd för den man som avslöjats så att han kunde driva förtalsmålet.

I den hatkampanj som nu pågår påstås att rättssystemet i Stockholms tingsrätt är "riggat".

– Det är naturligtvis olyckligt att främlingsfientliga krafter sprider felaktigheter om det svenska rättssystemet och försöker framställa det som om Expressen friats trots, som det påstås i flygbladet, "ett uppenbart fall av förtal", säger Thomas Mattsson till Expressen.

Människorna bakom kampanjen sprider flygblad med falska uppgifter om rättsprocessen inklusive ett stort porträtt på Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson. Ett av de påståenden som görs i flygbladet är att motiveringen till den friande domen hålls hemlig.

– Juryn motiverar aldrig sitt beslut när man friar. Orsaken är att det är ett tryckfrihetsmål och där vill man att det sunda lekmannaomdömet ska råda, det är även därför man har en jury på nio personer. Man vill att alla delar av samhället ska kunna ge sin syn, inte enbart jurister, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, till Expressen.

Thomat Mattsson säger till den egna tidningen att kampanjen inte kommer att påverka Expressens rapportering.

– Vi har haft journalistiska medier i Sverige i cirka 250 år och om man tror att etablerade medier, från små lokaltidningar till stora public service-bolag, faller till föga för hot och hat så underskattar man etablerade medier. Expressen fortsätter förstås att rapportera om näthat och andra samhällsproblem. säger han.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.