Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressen vinner miljonmål om tryckerimoms

Publicerad: 2 oktober 2013, 06:47

Expressen vann över skatteverket i kammarrätten och slipper efterbeskattning på närmare 25 miljoner kronor. Men tvisten om tryckerimomsen väntar fortfarande på avgörande i högsta förvaltningsdomstolen


Ämnen i artikeln:

SkatteverketKammarrättenExpressen

Skatteverket förlorar mot Expressen i kammarrätten i ett av målen om tryckerimoms. Tidningen slipper därför efterbeskattning på 24,7 miljoner kronor för momsavdrag på tryckeritjänster under 2004. Det skriver idag nyhetsbyrån Sirén.

Upprinnelsen till historien är en EU-dom från 2010 som gav svenska tryckerier återbetalning på inbetald moms. Skatteverket började då kräva tryckeriernas kunder på pengar retroaktivt.

Det handlar om skillnaden i avdrag för moms på tryckerifakturan. De 25 procent de drog av då, helt enligt reglerna, anser Skatteverket retroaktivt ska vara sex procent.

Trots på att Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, ska besluta om prövning i ett pilotmål, har Skatteverket fortsatt att kräva in pengar och det är ett sådant mål som Expressen nu vunnit.

Enligt kammarrätten kan myndigheten inte göra ett följdändringsbeslut för tryckerikunderna utan särskild utredning och därmed slipper Expressen efterbeskattning.

I juni gav Högsta förvaltningsdomstolen prövningstillstånd för ett pilotmål om de aktuella frågorna.

Totalt har Skatteverket fattat 2 200 sådana så kallade följdändringsbeslut, vilket inneburit minskade momsavdrag för tryckerikunderna på totalt 720 miljoner kronor.

Krister Berntsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.