Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressens Assad-intervju kritiseras: "En redaktionell katastrof"

Publicerad: 20 april 2015, 05:58

Bild från Expressen.

Foto: Skärmdump.

Hård kritik mot Expressens intervju med Syriens diktator, Hollywood planerar stämma TeliaSonera med hjälp av JKL och TV4 kan lämna Com Hem. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TeliaSpotifyCom HemExpressenTV4

Expressens Assad-intervju kritiseras
Den exklusiva intervjun med Syriens diktator Bashar al-Assad, gjord av Expressens Kassem Hamadé, har blivit citerad i medier över hela världen. Men den har också lett till kritik mot tidningen. I fredags anordnades en demonstration utanför redaktionen i Marieberg, och ett antal tyckare har också påpekat att intervjun främst gynnar regimen i landet.

DN:s ledarskribent Carl Johan von Seth konstaterar visserligen att reportern fick i ett omöjligt uppdrag, men att presidenten framstår som en "säkerhetspolitisk expert" snarare än den diktator han är.

"Kriget i Syrien och schismerna i Mellanöstern är exceptionellt komplexa. Kontexten är allt. Expressen gör den närmast till en fotnot. En diktators fria ordsvall bidrar knappast till insikt om vad som skett och sker" skriver han.

Peter Fällmar Andersson på Helsingborgs Dagblad skriver också på temat under rubriken "Diktatorns drömfråga". Han menar att intervjun blir en del i regimens propagandamaskineri.  

"Nej, ingen journalist eller redaktion skulle ha tackat nej till en intervju med Bashar al-Assad. Men Expressen vet att man är ett verktyg i händerna på en diktator, en man som styr en helvetisk totalitär stat, en man som enligt FN har begått brott mot mänskligheten. Ändå tillfrågas tyrannen om "råd" när det gäller Sveriges relation till Saudiarabien. Ändå kan vi läsa diktatorns egen drömfråga i Expressen: "En viktig sak det du just sa, Syrien var på väg mot mer demokrati. Förstod inte västländerna detta innan kriget?"

På vänstersajten Politism skriver Somar Al Naher att Expressens intervju är en "redaktionell katastrof":

"Jag undrar helt ärligt om Expressen över huvud taget inser vad de har gjort".

Tommy Schönstedt slutar
Expressen-veteranen Tommy Schönstedt slutar till hösten och går i pension vid 63 års ålder. Det säger han till Dagens Opinion.
– Nu sitter jag sedan ett år och jobbar med daglig webb. Jag får säga att det inte är lika kul som att vara på fältet.
Han har jobbat på tidningen sedan 1979 med ett uppehåll för Se & Hör och jobb som pr-konsult på Effektiva Media 1996-99.

Hollywood planerar stämma TeliaSonera  
De amerikanska filmbolagens organisation MPA har långtgående planer på att dra Teliasonera inför domstol och kräva blockering av flera piratsajter. Det skriver IDG, men hänvisning till dokument som Wikileaks publicerat. Det blir i så fall det andra blockeringsmålet i Sverige, efter att flera aktörer inom musik- och filmbranschen stämt Bredbandsbolaget.

MPA tar hjälp av Per Strömbäck, som koordinerar pr-insatserna i målet mot Bredbandsbolaget, och JKL.

"Vi rekommenderar att fortsätta arbeta nära Per och JKL när vi utformar vår kommunikationsplan och våra aktiviteter. Det är viktigt att alla aktiviteter är nära koordinerade och att budskapen håller samma linje", skriver MPA i ett av dokumenten, enligt IDG.

TV4 och Com Hem på kollisionskurs
I förra veckan skrev Dagens Media att TV4 och Com Hem ligger i konflikt, och att tv-huset planerar att säga upp avtalet. Nu rapporterar Dagens Industri samma uppgifter. Tidningen skriver att en "total skilsmässa" mellan TV4 och Com Hem är en högst aktuell lösning för vd Casten Almqvist. Bakgrunden är att Com Hems misslyckade lansering av Tivo, där TV4-Gruppen gav bort de digitala rättigheterna till programinnehåll i utbyte mot rörlig ersättning baserad på Tivos tillväxt. Denna tillväxt har uteblivit, enligt DI.

"Fler duktiga kvinnor kommer sluta"
Igår berättade TV4-profilen Johanna Garå för Resumé att hon tänker lämna rampljuset. En orsak är allt hat hon tvingas ta emot. Sportbladets reporter Jennifer Wegerup skriver i ett blogginlägg att fler kan komma att tvingas lägga av.

"Så mitt i allt positivt med de snabba puckarna och det gränslösa nätsamhället så har det skett en otrolig infantilisering  av debattklimatet. Och i en värld där män ännu styr och sätter agendan kommer vi att få se ännu fler kvinnor få nog och lämna det offentliga rummet".

Jeremy Clarkson talar ut
Top Gears programledare Jeremy Clarkson har varit tyst sedan han sparkades på grund av sin misshandel av en producent. I en krönika i The Sunday Times skriver han att "allt gick fel den dagen". Han berättar också att han två dager innan fått besked om en potentiell cancer-knöl.

Spotify anlitar lobbyister
Hotande lagstiftning i både USA och Europa får Spotify att gå på offensiven. Bolaget har nu anlitar fyra lobbyfirmor i Washington. Enligt Politico handlar det också om att möta konkurrenter som Apple i kriget om streamingmarknaden.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.