Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressens vändning – visar hela SD-filmen

Publicerad: 22 november 2012, 14:22

Erik Almqvist på Expressens film

Foto: Skärmdump från Expressen

I förra veckan vädjade Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande att Expressen skulle visa hela filmen med SD-politikerna från sommarnatten 2010. På fredag visar Expressen filmen från Sverigedemokraternas Kent Ekeroths kamera i sin helhet.


Ämnen i artikeln:

Erik AlmqvistThomas MattssonExpressenSverigedemokraterna

Det hela tog sin början i förra veckan när Expressen publicerade nytt rörligt material från en sen sommarnatt i Stockholm 2010 med de Sverigedemokratiska politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling.

Expressen hade fått tag på en film, tagen av Kent Ekeroth, där Erik Almqvist uttrycker sig kränkande och SD-politikerna beväpnar sig med järnrör.

Expressen valde att publicera enskilda delar ur filmen dag för dag. Något som väckte irritation hos Sverigedemokraterna.

I fredags skickade partiet ut ett brett pressmeddelande till svensk media under rubriken "Måste bli ett slut på Expressens regisserade tillställning - SD kräver att allt material redovisas oredigerat". Här kritiserade man Expressen för att inte bedriva en seriös politisk bevakning.

Partiet krävde då att få se filmen oredigerad och i sin helhet.
– Man kommer med små saker varje dag. Händelser som inte vi känner till och ska kommentera. Vi vill få ett slut på det här. Om vi får ta del av hela filmen, oklippt i kronologisk ordning så kan vi ge en kommentar till hela händelseförloppet. Som det ser ut i dag bedriver inte Expressen seriös journalistik i bevakningen av Sverigedemokraterna, sade Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen till Resumé då.

Men Expressen och chefredaktören Thomas Mattsson vägrade att ge efter för Sverigedemokraternas påttryckningar.
– Det orealistiska kravet på att Expressen ska redovisa sitt publiceringsunderlag avslöjar väl att Sverigedemokraterna tycker att det är mer problematiskt att Expressen dag efter dag avslöjar skandaler, än att det finns riksdagsledamöter – som Ekeroth och Almqvist – som man fortfarande håller om ryggen, sade Thomas Mattsson till Resumé i fredags.

På fredag med start 13.00 kommer Expressen att visa hela SD-filmen på Expressen TV. Programmet är vinjetterat "Dokumentär" och leds av Niklas Svensson.

Varför väljer ni att visa SD-filmen i sin helhet?
– Därför att vårt program "Dokument Expressen TV" kommer att sammanfatta den här skandalen och presentera nya vittnesuppgifter. Filmen ger en entydig bild och i sin helhet förklarar den varför Sveriges just nu tredje största parti är i kris, säger Thomas Mattsson.

Varför valde ni inte att visa hela filmen från början?
– Filmen är en del av ett större publiceringsunderlag och så länge som ett sådant¥bearbetas och ger avslöjande efter avslöjande, tillgängligör vi förstås inte vårt interna arbetsmaterial för konkurrerande medier och de politiker som vi granskar. Men nu, när vi gör ett helt program om SD-affären, kan filmen sättas in i ett större sammanhang.

Tror du att många känner att ni ger efter för Sverigedemokraternas påtryckningar?
– Knappast, va? Att döma av alla uppmuntrande reaktioner som våra reportrar får, så verkar inte det vara någon som tror att David Baas och Christian Holmén eller andra journalister här på Expressen viker sig för Sverigedemokraternas krav på att få se vårt interna material… Nej, Expressen är mitt i en relevant granskning av ett politiskt parti och vi publicerar bara det som ska publiceras – och vi låter oss inte påverkas av några påtryckningar.

Vilka förutsättningar ligger bakom att ni visar filmen i sin helhet nu?
– Nu har det gått en dryg vecka sedan Expressen började avslöja Sverigedemokraterna. Jag har i intervjuer och på sociala medier förutspått att de tre SD-männen skulle tvingas sluta och jag gjorde också analysen att Kent Ekeroth skulle bli politiskt omöjlig som rättspolitisk talesman. Där är vi nu idag. Många andra bedömare har sagt samma sak, men mina resonemang har bara utgått ifrån medielogik, säger Thomas Mattsson och fortsätter

– Jag tror att vi nu är väg in i en annan fas av bevakningen och då kan vårt program ge en helhetsbild av hur SD-affären började. Men som jag förstår nyhetsförmedlingsprinciper kommer medierna att intensifiera SD-granskningen igen vad det lider – om Almqvist och Ekeroth stannar kvar i riksdagen. Så fungerar nämligen nyhetslogiken och den är egentligen rätt självklar: tidningar, radio och tv ska ifrågasätta politiker som betett sig som de båda parlamentsledamöterna och det hade varit samma hårda rapportering om de hade tillhört något annat parti och låtits sitta kvar i riksdagen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.