måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Expressens vapenköp prövas i HD

Publicerad: 28 oktober 2013, 11:22

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Diamant Salihu, reporter Expressen, Andreas Johansson, fd nyhetschef Expressen.

Hovrätten fällde samliga Expressen-medarbetare för det uppmärksammade vapenköpet i Malmö i början av året. Fallet har nu beviljats prövningstillstånd i Högsta domstolen. – Det är väldigt få fall som prövas av HD så det är oerhört glädjande för journalistikens skull att det här fallet prövas så långt som det är möjligt i det svenska rättssystemet, säger Andreas Johansson, före detta nyhetschef på Expressen.

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonDiamant SalihuExpressenAndreas Johansson

KB

Karl-Johan Byttner


Reportern Diamant Salihu fälls för vapenbrott, nyhetschefen Andreas  Johansson fälls för medhjälp till vapenbrott och chefredaktören Thomas  Mattsson fälls för anstiftan till vapenbrott.

Så löd domen från  Hovrätten i början av året, vilket innebär att rätten gick på  tingsrättens linje i det uppmärksammade fallet med Expressens vapenköp i  Malmö.

Thomas Mattsson ger sin förklaring till vapenköpet.
”Expressen  beslöt att med undersökande journalistik pröva om polisers och  politikers påståenden om tillgången på vapen i Malmö stämde och tyvärr  var det så. Det arbete som våra utsända gjorde bidrog till att  åtminstone en pistol lämnades över till polisen, och att HD nu ska slå  fast om det nyhetsarbetet var i överensstämmelse med nuvarande lag är  bra.”, skriver han.

Bakgrunden är att många invandrare hade blivit skjutna av vad som senare skulle visa sig vara serieskytten Peter Mangs.

–  Peter Mangs var inte gripen ännu och det var mitt i valrörelsen med  svenska politiker som påpekade problemet med att det fanns mycket vapen i  omlopp på Malmös gator och man ville även skära lagstiftningen på  området. Så det var ett exceptionellt läge i samhällsdebatten och  Expressen visade på ett problem, säger Andreas Johansson, som idag är  redaktör på DI Weekend.

Det finns ett antal klassiska fall med tidigare vapenköp av journalister.
Det  kanske allra mest klassiska är när Jan Guillou och Arne Lemberg  lyckades komma över en k-pist på Sergels Torg för FIB/Aktuells räkning.  

Andra exempel är alltifrån när KVP köpte en k-pist i Malmö i början  av 1980-talet och när Aftonbladet köpte en revolver som var intressant i  Palme-utredningen till när Expressens grävchefen Christian Holmén tog  hand om den så kallade Mockfjärds-revolvern.

Utgivarnas vd, Jeanette Gustafsdotter, har tidigare ondgjort sig över hovrättens dom.
”Domen  är oerhört tråkig och paradoxal. Det har aldrig varit lagstiftarens  intension med vapenlagen att vapen som inhandlas, med ingen avsikts att  användas, som inlämnas omedelbart till polisen, i syfte att granska ett  stort samhällsviktigt problem, ska omfattas av lagen”, sade hon.

Varför tror du att just Expressen fälldes i hovrätten?
– Jag vill varken recensera tingsrätten eller hovrättens domar, utan det får du ta med Thomas Mattsson, säger Andreas Johansson.

”Domarna  i tingsrätten och hovrätten kritiserades ju av alla publicistiska  organisationer, så det är förstås positivt att HD kommer att pröva  reportaget om illegal vapenhandel. Men oavsett vilken tolkning som HD  kommer att göra, är det viktigt att komma ihåg att detta var en  samhällsviktig journalistik - och att problemet kvarstår: det skjuts  tyvärr fortfarande på gator och torg”, skriver Thomas Mattsson i ett  svar till Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev