Media
Expressens vapenköp prövas i HD
Publicerad: 28 oktober 2013, 11:22
Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Diamant Salihu, reporter Expressen, Andreas Johansson, fd nyhetschef Expressen.
Hovrätten fällde samliga Expressen-medarbetare för det uppmärksammade vapenköpet i Malmö i början av året. Fallet har nu beviljats prövningstillstånd i Högsta domstolen. – Det är väldigt få fall som prövas av HD så det är oerhört glädjande för journalistikens skull att det här fallet prövas så långt som det är möjligt i det svenska rättssystemet, säger Andreas Johansson, före detta nyhetschef på Expressen.
KB
Karl-Johan Byttner
Reportern Diamant Salihu fälls för vapenbrott, nyhetschefen Andreas Johansson fälls för medhjälp till vapenbrott och chefredaktören Thomas Mattsson fälls för anstiftan till vapenbrott.
Så löd domen från Hovrätten i början av året, vilket innebär att rätten gick på tingsrättens linje i det uppmärksammade fallet med Expressens vapenköp i Malmö.
Thomas Mattsson ger sin förklaring till vapenköpet.
”Expressen beslöt att med undersökande journalistik pröva om polisers och politikers påståenden om tillgången på vapen i Malmö stämde och tyvärr var det så. Det arbete som våra utsända gjorde bidrog till att åtminstone en pistol lämnades över till polisen, och att HD nu ska slå fast om det nyhetsarbetet var i överensstämmelse med nuvarande lag är bra.”, skriver han.
Bakgrunden är att många invandrare hade blivit skjutna av vad som senare skulle visa sig vara serieskytten Peter Mangs.
– Peter Mangs var inte gripen ännu och det var mitt i valrörelsen med svenska politiker som påpekade problemet med att det fanns mycket vapen i omlopp på Malmös gator och man ville även skära lagstiftningen på området. Så det var ett exceptionellt läge i samhällsdebatten och Expressen visade på ett problem, säger Andreas Johansson, som idag är redaktör på DI Weekend.
Det finns ett antal klassiska fall med tidigare vapenköp av journalister.
Det kanske allra mest klassiska är när Jan Guillou och Arne Lemberg lyckades komma över en k-pist på Sergels Torg för FIB/Aktuells räkning.
Andra exempel är alltifrån när KVP köpte en k-pist i Malmö i början av 1980-talet och när Aftonbladet köpte en revolver som var intressant i Palme-utredningen till när Expressens grävchefen Christian Holmén tog hand om den så kallade Mockfjärds-revolvern.
Utgivarnas vd, Jeanette Gustafsdotter, har tidigare ondgjort sig över hovrättens dom.
”Domen är oerhört tråkig och paradoxal. Det har aldrig varit lagstiftarens intension med vapenlagen att vapen som inhandlas, med ingen avsikts att användas, som inlämnas omedelbart till polisen, i syfte att granska ett stort samhällsviktigt problem, ska omfattas av lagen”, sade hon.
Varför tror du att just Expressen fälldes i hovrätten?
– Jag vill varken recensera tingsrätten eller hovrättens domar, utan det får du ta med Thomas Mattsson, säger Andreas Johansson.
”Domarna i tingsrätten och hovrätten kritiserades ju av alla publicistiska organisationer, så det är förstås positivt att HD kommer att pröva reportaget om illegal vapenhandel. Men oavsett vilken tolkning som HD kommer att göra, är det viktigt att komma ihåg att detta var en samhällsviktig journalistik - och att problemet kvarstår: det skjuts tyvärr fortfarande på gator och torg”, skriver Thomas Mattsson i ett svar till Resumé.