Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

EXTRA: Schibsted hotar med flytt från Sverige

Publicerad: 17 mars 2011, 09:10

Schibsted hotar nu att flytta delar av tidningsverksamheten utomlands om inte förbudet mot spelannonser i Sverige tas bort. Utspelet kom från Schibsteds koncernchef Raoul Grünthal på ett seminarium om framtidens spel igår.


Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalSchibsted

Raoul Grünthal, vd för Schibsted i Sverige.

I dag är det förbjudet för svenska tidningar och radio- och tv-kanaler att ta in annonser för de privata spelbolagen. Däremot är det fritt fram för spelannonsering på de tv-kanaler som sänder från Storbritannien - som Kanal 5 och TV3.

Att flytta ut delar av tidningsverksamheten kan också bli aktuellt för mediekoncernen Schibsted, förklarade koncernchefen Raoul Grünthal på ett seminarium igår:

– För kvällstidningarna och deras sajter är spelannonser oerhört viktiga och avgörande för ekonomin. Om det skulle bli omöjligt att bedriva kommersiell kvalitetsjournalistisk från Sverige, såsom exempelvis Aftonbladet gör i dag, så skulle en av konsekvenserna kunna bli att delar av tidningsbranschen tvingas flytta verksamheten utomlands, förklarade Raoul Grünthal på seminariet, enligt spelbolagens lobbysajt rentspel.net.

En statlig utredning föreslog hösten 2008 nya spelregler för den svenska spelmarknaden. Men sedan dess har frågan hamnat i långbänk. Och det oroar Raoul Grünthal och Schibsted.

– Hela branschen går igenom en omvandling. Från pappersmiljö till digital miljö, och därmed från läsarfinansiering till ökad annonsfinansiering. En väldigt viktig annonskund är särskilt den digitala spelbranschen, pengarna för annonser från spelbolagen är avgörande.

– Nu riskerar vi en snedvridning av hela branschen på internet. Det vore förödande för de svenska medieföretagen. I praktiken kan förbudet mot spelannonser leda till att resurser flyttas från svenska tidningsredaktioner till IT-utvecklare i Kalifornien, förklarade Grünthal.

Resume.se har sökt Raoul Grünthal.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalSchibsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.