Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Extravalet och medierna

Publicerad: 4 december 2014, 07:07

Skärmdumpar från Aftonbladet, Expressen, Guardian och BBC

Foto: Bilden är ett montage

Kvällstidningarna avslöjade det politiska spelet bakom nyvalet mitt i natten och extravalet har blivit en internationell snackis. Betaltjänstbolaget Klarna satsar i USA och snart lanserar Google barnvänliga produkter. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetStefan LöfvenBBCPewdiepieMorgonsvepetKlarnaPer SchlingmannExpressenSocialdemokraternaTV4GoogleThe GuardianBonde söker fru

Mediernas perspektiv på extravalet
När Stefan Löfven på onsdagseftermiddagen utlyste extraval den 22 mars 2015 gick den internationella pressen igång på högvarv. Brittiska The Guardian beskriver Sverige som ett land på randen till politiskt kaos. I våra nordiska grannländer dras paralleller till Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti och överlag är det just Sverigedemokraternas maktfaktor i svensk politik som hamnat i fokus, det visar Sydsvenskans sammanställning.

I Sverige har Aftonbladet, Expressen, SVT och TV4 haft livesändningar sedan regeringskrisen bröt ut. Svenska mediehusen slår naturligtvis på stora trumman med tanke på det unika politiska läget. Under natten kom två avslöjanden från kvällstidningskonkurrenterna. Expressen som kunde berätta om spelet bakom. Där Stefan Löfven och partistyrelsen höll krismöte med partistyrelsen i form av en telefonkonferens bara minuter innan budgetomröstningen och gav beskedet internt att det blir nyval.

Aftonbladet i sin tur hade lyckats få fram uppgifter genom källor inom Sverigedemokraterna som pekar på att den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson kommer att göra comeback lagom till nyvalet.

Flera tidningar har spekulerat kring hur mycket partierna kommer att investera i politiska kampanjer med en tredje valrörelse på mindre än ett år. Dagens Industri sammanställde konstnaden för ett nyval till mellan 250 och 300 miljoner kronor. I en tidigare intervju med tidningen har Moderaternas förre partisekreterare Per Schlingmann berättat att han tror att partierna kan få extra pengar från staten och partimedlemmar och att kampanjbudgeten kommer att bli mer än hälften av riksdagsvalets.

I sociala medier skriver många att mediehusen och den politiska journalistiken borde jubla över läget i svensk politik. Bland annat journalisten Tonchi Percan på Twitter: "Julafton för politiska journalister".

Klarna satsar i USA
Svenska betaltjänstbolaget Klarna planerar att investera minst 100 miljoner dollar för att expandera verksamheten i USA med utgångspunkt i Columbus, Ohio, det rapporterar TT.

Snart blir Google barnvänliga
Nu har Google barnvänliga versioner på gång av flera av sina populära tjänster, bland tjänsterna märks Chrome och Youtube. De barnanpassade versionerna planeras att släppas under det kommande året, enligt Googlechefen Pavni Diwanji. Exakt hur tjänsterna ska utformas är oklart. Det rapporterar USA Today.

TV4 försökte styra i "Bonde söker fru"
Trots att produktionen av TV4:s "Bonde söker fru" försökte trycka på honom att göra ett annat val valde deltagaren Jonathan Antonsson att följa hjärtat sitt. Bakom kameran kom produktionen med tips på vilken tjej han skulle ta. Det skriver Aftonbladet.

PewDiePie gästar Southpark
Svenska Youtubestjärnan Felix "PewDiePie" Kjellberg gästar den amerikanska serien South Park. I trailern till avsnittet omnämns han som den största kändisgästen programmet någonsin haft. Det skriver SVT.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.