söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Extremist fälls i hovrätten för Expressen- och GT-hot

Publicerad: 19 november 2014, 14:31

Thomas Mattsson.

Foto: Jonas Eltes.

Hovrätten för Västra Sverige dömer högerextremisten Kabil Ryba för olaga hot mot GT och Expressen. Kamil Ryba ville protestera mot granskningen av främlingsfientlighet på sajter som Avpixlat.

Ämnen i artikeln:

Frida BoisenThomas MattssonExpressen

KB

Karl-Johan Byttner


Resumé har tidigare rapporterat att högerextremisten Kamil Ryba gick in i GT:s lokaler den 13 december.

Han hade med sig tre ägg, varav ett krossades mot entrén och Kamil Ryba hotade också med att återkomma med kniv nästa gång.

GT:s chefredaktör Frida Boisen och den ansvarige utgivaren Thomas Mattsson fick ett paket tio dagar senare som visade sig innehålla en kniv och en koran.

Tingsrätten i Göteborg fällde Kamil Ryba för hot mot GT och Expressen samt brott mot medborgerlig frihet och dömde honom till sex månaders fängelse.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver nu i sin blogg att Kamil Ryba nekade under rättegången i hovrätten.

Han konstaterar också att rätten valde att döma honom till olaga hat, men inte brott mot medborgerlig frihet.

"Brott mot medborgerlig frihet är ju en kvalificerad form av olaga hot med det speciella syftet att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därmed sätta yttrandefriheten i fara", sade åklagare Ulrika Åberg tidigare till GT i samband med tingsrättens dom.

Hovrätten dömer Kamil Ryba till villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar. Hade rätten valt fängelse skulle det ha blivit 3 månader i stället för 6 som tingsrätten ville.

Thomas Mattsson menar att det är sannolikt att Kamil Ryba hade sökt prövningstillstånd hos Högsta Domstolen om han även i hovrätten hade fällts för brott mot medborgerlig frihet.

Han tycker att det är bra att rättsväsendet reagerar när någon försöker påverka journalistiken på ett otillåtet sätt och konstaterar också att hovrätten var oenig när den inte fällde för brott mot medborgerlig frihet.

"Kamil Ryba hade upprörts av den samhällsviktiga rapportering som Expressen gjort om främlingsfientlighet på hajsajter som bland annat Avpixlat, men det gav honom inte rätt att gå till vår redaktion och hota med att komma tillbaka med kniv...Eller att lite senare lämna ett paket där med bland annat en kniv, ett paket som polisen misstänkte kunde varit en bomb.", skriver Thomas Mattsson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev